Volledig scherm
© Menno Boon/Beeldwaren.nl

Actie Botenlaan tegen afsluiten van brandgang

EINDHOVEN - Bewoners van de Eindhovense Botenlaan en enkele omliggende straten zijn in actie gekomen tegen het afsluiten van een brandgang tussen twee rijen huizen aan de zuidkant van die laan.

Die brandgang, breed genoeg om een auto doorgang te bieden, is onlangs door het gemeentebestuur met paaltjes afgesloten. En daar zijn de bewoners het niet mee eens, zegt mevrouw B. Bierens.

,,Zolang als ik me kan herinneren is die gang open voor auto's, en ik woon al bijna mijn hele leven hier in de buurt", vertelt Bierens. ,,En nu wordt-ie opeens afgesloten, ook nog eens zonder dat wij daarover geïnformeerd zijn. Voor heel veel mensen is dat erg lastig, die moeten nu een flink stuk omrijden. Wij vinden daarom dat die paaltjes weer weg moeten."

Met enkele buurtbewoners heeft de Eindhovense daarom handtekeningen verzameld tegen deze gemeentelijke maatregel. ,,Binnen de kortste keren hadden we meer dan 180 handtekeningen opgehaald." Nadat het aanvankelijk wat moeite koste dat voor elkaar te krijgen, gaan ze die nu eind deze week aanbieden aan verkeerswethouder Monique List van de VVD.

Proef

De afsluiting is tijdelijk, zo laat een woordvoerder van het gemeentebestuur weten. ,,Het gaat om een proef die drie maanden gaat duren. De brandgang is tijdelijk afgesloten omdat deze door sommige buurbewoners inderdaad voor autoverkeer wordt gebruikt, en dat levert gevaarlijke situaties op."

Aan de hand van de resultaten van de proef wordt beoordeeld of de gang afgesloten blijft voor auto's of dat de afsluiting ongedaan wordt gemaakt.

Overigens wijst de gemeentewoordvoerder er op dat er behalve tegenstanders van de afsluiting ook voorstanders zijn. ,,Onze intentie is daarom ook de afsluiting door te zetten. Maar het definitieve besluit daarover valt begint juli, aan het einde van de proef."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven