Volledig scherm
De intocht van Sinterklaas in Eindhoven vorig jaar. © Kees Martens

Actiegroep roept op tot protest tegen Zwarte Piet in Eindhoven

EINDHOVEN - De actiegroep Kick Out Zwarte Piet wil in achttien steden bij de intocht van Sinterklaas demonstreren tegen Zwarte Piet, onder meer in Eindhoven. 

Op Facebook roept KOZP medestanders op om bij de intocht op 17 november een ‘vreedzaam protest’ te laten horen. Dit is gepland op het 18 Septemberplein, de plek waar de Sint en zijn gevolg om 14.00 uur die middag aankomen.

‘KOZP is niet uit op geweld, rellen of andere vormen van protest die onnodige provocatie en agressie teweeg kunnen brengen’, meldt de actiegroep. En: ‘Onze demonstratie tijdens de Sinterklaasintocht zorgt ervoor dat het Sinterklaasfeest een feest wordt voor álle Nederlandse kinderen.’

Niet blij 

De stichting Sint-Nicolaas, die in Eindhoven de intocht verzorgt, is niet blij met de aangekondigde actie. ,,We leven in een vrij land, en iedereen mag natuurlijk demonstreren”, zegt voorzitter Leontine van Kollenburg. ,,Maar ik heb nu al van ouders gehoord dat zij niet durven komen met hun kind. Dát baart me vooral zorgen. De actiegroep zegt in vrede te willen komen, maar dat zeggen supporters van Ajax en PSV ook. Als je ze tegenover elkaar zet, kan er toch een vervelende sfeer ontstaan.”

Bij de gemeente Eindhoven is nog geen melding binnengekomen van de door KOZP voorgenomen demo. Een vergunning is niet nodig, maar een demonstratie moet wel gemeld worden, uiterlijk drie dagen (24 werkuren) van tevoren en nog vóórdat de demonstratie openbaar wordt gemaakt. ,,Als dat zo is, gaan we dat zeker doen”, zegt woordvoerder Naomie Pieter van KOZP.

Quote

Het gaat ons puur om het afgeven van het signaal dat deze racisti­sche karikatuur niet welkom is

Naomie Pieter, Kick Out Zwarte Piet

Over het aantal te verwachten actievoerders kan Pieter nog niets zinnigs zeggen. ,,Maar we krijgen dagelijks meldingen van mensen in Eindhoven die zich willen aansluiten. Het aantal is ook niet belangrijk. Het gaat ons puur om het afgeven van het signaal dat deze racistische karikatuur niet alleen in de Randstad, maar ook in Eindhoven niet welkom is.”

Het plaatselijke Sinterklaascomité is bang voor escalatie, als voorstanders van Zwarte Piet een tegendemonstratie op poten zetten. Van Kollenburg: ,,Ik wil hierbij graag oproepen: doe dat niet. Iedereen mag zijn of haar mening hebben, maar ga niet provoceren.”

Veiligheid

De LPF Eindhoven verzet zich tegen de komst van de ‘extreem linkse actiegroep’ en heeft burgemeester Jorritsma schriftelijk gevraagd de demonstratie te verbieden.

Medestanders heeft actiegroep KOZP in de lokale politiek ook. De partij DENK maakt zich zorgen over de veiligheid van de actievoerders en vraagt in schriftelijke vragen aan het college of er veiligheidsmaatregelen zijn getroffen ‘om de demonstranten te beschermen tegen intolerante omstanders’. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9255 stemmen