Volledig scherm
In de tipi aan de Heezerweg in Eindhoven protesteert deze groep tegen een olieleiding in de Verenigde Staten. Foto Kees Martens/fotomeulenhof

Actievoerders tegen pijplijn VS moesten tipikamp Heezerweg Eindhoven ontruimen

EINDHOVEN - Met het ontruimen van hun tipikamp achter de toren van de Tivolikerk aan de Heezerweg is zondag een voorlopig eind gekomen aan de actie van betogers tegen de aanleg van een
oliepijplijn in de VS. De actiegroep startte haar protest op 22 oktober en had tot 22 november op deze plek willen blijven. In de tipi werd ook overnacht.

Samen hielden de actievoerders wekenlang een houtvuur in de tent brandend. De groep is solidair met actievoerders in Standing Rock, die zich verzetten tegen de aanleg van een 2000 kilometer lange pijpleiding.

Afgelopen weekend kreeg de groep bezoek van vertegenwoordigers van de eigenaar van het terrein, SDK Vastgoed. "Vóór maandag moesten we weg zijn", vertelt Kristina Miklausic, samen met haar moeder de initiatiefnemer van de actie. "De mannen hadden begrip voor onze actie, maar zeiden dat de kerktoren een gevaar voor ons opleverde. Vreemd; ik heb nog nooit ergens een bordje gezien waar werd gewaarschuwd voor instortingsgevaar. Maar we voeren een vreedzame demonstratie en hadden geen zin om er tegenin te gaan." De kerktoren is het enige restant dat nog herinnert aan de Tivolikerk die ruim 6 jaar geleden werd gesloopt.

De groep beraadt zich nog op een eventueel vervolg van de actie, mogelijk op een andere locatie. SDK Vastgoed kon nog niet reageren.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven