Margôt Ros
Volledig scherm
PREMIUM
Margôt Ros © Keke Keukelaar

Actrice Margôt Ros uit Eindhoven had ‘geklutste hersens’: ‘Hoezo ben je ziek, je was toch op tv?’

EINDHOVEN - Margôt Ros (54) weet hoe het is om in quarantaine te leven. Anderhalf jaar zat ze opgesloten in haar huis door de gevolgen van een ‘lichte’ hersenschudding. De in Eindhoven opgegroeide Toren C-actrice schreef hierover het boek Hersenschorsing. ‘Als het echt slecht ging, zei de Els in mij: ‘Ach meske, raap oezelf toch bij elkaar!’’

Margôt Ros is actrice, comedyschrijfster en regisseuse en werd geboren in Eindhoven in 1965. Ze zat op de St. Barbaraschool, het St. Joriscollege en Havo-top in Eindhoven. Ze speelde in tal van theaterproducties en tv-series, maar is vooral bekend van ‘Toren C’. Het laatste, zevende seizoen van deze tv-komedie, die ook verkocht werd aan Frankrijk en Canada, is net uitgezonden en wordt in de zomer herhaald. Het boek ‘Hersenschorsing’ van Margôt Ros en Jeroen Kleijne kwam uit bij Nijgh & Van Ditmar en is te koop (€20,99) bij de (online) boekhandel. Later deze maand komt ook het luisterboek uit.

Ze werd letterlijk ziek als ze buiten was, of onder de mensen. Van geluid, licht, alles wat prikkels geeft. Zelfs de nabijheid van haar kinderen (16 en 17 jaar) was vaak onverdraagbaar. Het allerergste geluid: dat van een chipszak of een zakje supermarktsla. Het maakte Margôt Ros voortdurend misselijk en duizelig. Zo’n anderhalf jaar zat ze noodgedwongen binnen. Als ze naar buiten moest droeg ze oordoppen, een pet, een zonnebril en een noise canceller.

Het leek niet eens zo'n ernstige botsing met die ijzeren balk die avond backstage in het DeLaMar-theater in Amsterdam, begin 2018. Uitgenodigd door Waardenberg en De Jong stond ze samen met boezemvriendin en Toren C-collega Maike Meijer op de planken. Ze speelt op dat moment gewoon door en krijgt later van de huisarts de diagnose ‘lichte hersenschudding’, en het advies het rustig aan te doen. Maar de klap verandert haar leven volkomen: maanden later is Ros nog steeds niet in staat om te functioneren. Ze krijgt de diagnose ‘postcommotioneel syndroom’ en moet rekening houden met een revalidatie van minimaal anderhalf jaar. Over haar revalidatieproces schreef ze samen met haar vriend, de journalist Jeroen Kleijne, een boek in dagboekvorm: Hersenschorsing.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven