Volledig scherm
© Lex van Lieshout/ANP

Advocaten, familieleden patiënten en PVV: Woenselse Poort moet onder curatele

EindhovenEINDHOVEN - Kan de leiding van de GGzE in Eindhoven zelf de problemen in de forensische kliniek De Woenselse Poort oplossen? Nee, zeggen advocaten, familieleden en de PVV. Maar de ondernemingsraad van de GGzE en vakbond NU'91 denken dat het wél kan.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie moet de leiding op forensische kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven tijdelijk overnemen. Dat zeggen strafrechtadvocaten, familieleden van patiënten en de Tweede Kamer-fractie van de PVV in reactie op het eindrapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie. Volgens hen is de lijst aan problemen te groot en mist het bestuur de expertise om die op te lossen.

Onderzoek
Uit onderzoek van de inspectie Justitie en Veiligheid blijkt dat er van alles mis is in de beveiligde kliniek. Zo is agressie aan de orde van de dag, gaan cliënten op grote schaal relaties met elkaar aan en zit een derde aan de drugs. "Gezien dit ernstige, structurele beeld moet de kliniek zo snel mogelijk onder curatele geplaatst worden”, vindt de PVV. "Dit bestuur is niet in staat de maatregelen geloofwaardig en daadkrachtig te treffen.”

Verbijsterend
Strafrechtadvocaten gespecialiseerd in tbs zijn het daar mee eens. "Dit kun je gewoon niet meer verkopen aan de samenleving”, meent de Leidse advocaat Sébas Diekstra. "Het is verbijsterend dat tbs’ers een levendige handel in drugs drijven. Het is goed dat de problemen nu benoemd worden, maar het zou beter zijn als het ministerie tijdelijk de boel overneemt. Dan pas krijg je rust.”

Dat beaamt tbs-expert Jan-Jesse Lieftink. "Een derde van de cliënten dat aan de drugs zit is uitzonderlijk veel”, zegt hij. Hij maakt zich boos over het feit dat bijna de helft van de cliënten een relatie heeft gehad met een mede-cliënt. "Te bizar voor woorden."

Patiënten
Bij patiënten van De Woenselse Poort leven veel zorgen. "Ze merken dat de kliniek er bovenop zit, maar ze vragen zich af of het allemaal nog wel goedkomt”, zegt de Haagse advocaat Job Knoester, die verschillende patiënten bijstaat. "Natuurlijk schrik je van de conclusies in het rapport, maar aan de andere kant wordt er nu volop ingezet op het verbeterplan. Dat heb ik in deze mate nog niet eerder meegemaakt. Dat geeft hoop en vertrouwen.”

Volgens Michel van Erp, bestuurder van zorgvakbond NU'91, komt het rapport van de inspectie niet als een donderslag bij een heldere hemel, "Veel problemen waren al bekend, alleen minder gedetailleerd. Dit laat wel zien dat een veranderplan hard nodig is. De veiligheid van het personeel staat bij ons bovenaan."

OR
Hennie Driessen, voorzitter van de ondernemingsraad van de GGzE, zegt dat het rapport ‘op pijnlijke wijze tekortkomingen vastlegt’. "De inspectie benoemt zaken die ons niet bekend waren. Wij moeten daarom als OR beter communiceren met het personeel, want wij zijn hun spreekbuis. Wij moeten hiervan leren, want dit mag nooit meer voorkomen. In één keer alles goed krijgen lukt niet.”

De OR vindt niet dat de raad van bestuur moet aftreden, zegt Driessen. "Dat helpt niet. We hebben er vertrouwen in dat de bestuurders de veranderingen op langere termijn zich eigen kunnen maken."

De vader van een patiënt wil niet afwachten. "Mijn zoon is continu onder invloed van speed. Ik wil hem zo snel mogelijk laten overplaatsen", zegt hij. Hij wil anoniem blijven om zijn zoon niet nog verder in problemen te brengen.

Debat Tweede Kamer
De Tweede Kamer heeft het rapport ontvangen en zal daar later een debat over voeren met staatssecretaris Dijkhoff (VVD, Justitie).

In samenwerking met indebuurt Eindhoven