Volledig scherm

Afscheid 'vliegende surveillanceauto'

29 jan 2008, 17:37 - BUDEL - Het regionale politievliegtuig heeft dinsdag haar allerlaatste vlucht als 'vliegende surveillanceauto' gemaakt.

Met spijt in zijn hart vloog piloot Twan Klomp 'zijn' PH-COP vanuit Eindhoven naar Kempen Airport. Daar staat de Tobago TB10 -ontdaan van politiestickers- nu officieel te koop.

De regio had als enige korps in het land haar eigen vliegtuig, bijna 20 jaar geleden een eigen vondst van Klomp. Aan die luxe is door het ministerie van Binnenlandse Zaken een eind gemaakt, het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) krijgt met haar helicopters het monopolie op luchtsteun.

"Ik heb zelf ook vaak geroepen dat ik de leukste baan van Nederland had. Ik kon politiemensen ondersteunen bij hun werk en er was vaak snel resultaat", vertelt Klomp terwijl hij over Budel vliegt. Neem daarbij de ongekende vrijheid en het is duidelijk waarom de politieman nog niet weet wat hij nu gaat doen.

Op de grond kan hij vermoedelijk niet aarden, geeft de vlieger in hart en nieren toe. "Privé vlieg ik nog wel in beperkte mate. Maar om na bijna 20 jaar 24 uur per dag met vliegen bezig te zijn nu een kantoorbaan op het politiebureau te krijgen, ik weet niet of dat lukt. De overgang is gigantisch groot, maar het is niet anders."

Met zijn eigen bedrijfje vliegt hij nu al met gehuurde vliegtuigen voor de overheid, waaronder waterschappen en gemeenten. Het was bij de politie altijd een 'strijd om te overleven'. Jaarlijks moest hij richting het ministerie de meerwaarde van zijn vliegtuig aantonen.

"Dat was niet moeilijk. We zijn nu eigenlijk ten onder gegaan aan ons eigen succes. We vlogen nu jaarlijks alleen voor de eigen regio al 500 keer. Mensen wisten ons makkelijk te vinden." En de vele vliegbewegingen waren ook preventief, denkt Klomp.

De naam PH-COP had Klomp al jaren voor de komst van het eerste politievliegtuig gereserveerd. Met een 'goeiemiddag' opende hij gisteren voor het laatst de 'vliegtuigdeur'. Op Kempen Airport wachtte zijn chef Han de Brock hem met een fles drank op.

"Ik kom afscheid nemen van Big Brother. Vanuit de lucht heb je altijd over ons gewaakt. Voor ons was je niet alleen een hulp bij de opsporing, maar je waakte ook over onze veiligheid. Bijvoorbeeld als we ingesloten dreigden te raken bij een bosbrand of bij een achtervolging," sprak hij de vlieger toe.

Het vierzits vliegtuig heeft zo'n 2500 uur voor de regiopolitie gevlogen. De eerste serieuze gegadigde voor de koop ervan heeft zich al gemeld. De politie schatte de opbrengst onlangs op ongeveer een ton (in euro's), maar dat hangt erg van de markt af.


Zie later ook EDTV

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Steven Bergwijn heeft van 2018 zijn jaar gemaakt en is een vedette in de eredivisie geworden

    Steven Bergwijn heeft van 2018 zijn jaar gemaakt en is een vedette in de eredivisie geworden

    Steven Bergwijn kreeg tot het einde van 2017 regelmatig te horen dat hij veel dreiging had, maar dat het rendement te vaak uitbleef. Dit jaar heeft de aanvaller van PSV op alle fronten enorme progressie geboekt. Met 14 treffers en 13 assists in de eredivisie in 2018 onderstreept hij zijn dadendrang. In seizoen 2018-2019 is hij in zestien duels bij vijftien goals betrokken. Steven Bergwijn is een vedette in de eredivisie geworden.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven