Afsluiting Vestdijk in Eindhoven leidt al tot chaotische toestanden

Poll + VIDEOEINDHOVEN -Het werk aan de Vestdijk in Eindhoven is begonnen en dat hebben de gebruikers geweten. Niet alleen op de centrale as zelf, maar vooral ook in de sluipverkeerstraten leidde de start van de werkzaamheden tot chaotische toestanden en overlast.

Meteen na de afsluiting van de Vestdijk voor doorgaand verkeer, gistermorgen rond 10.00 uur, was dat het effect goed zichtbaar. Op de weg kerende auto's of automobilisten die zoekend de Raiffeisenstraat in reden richting Dommelstraat. Om daar het voetgangersgebied in te rijden of weer te keren en terug te rijden.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
De echte afsluiting van de Vestdijk in Eindhoven staat na de Raiffeisenstraat. Daar rijden veel automobilisten die zo lang mogelijk rechtdoor rijden zich dan ook 'vast'. Daarna draaien ze of rijden de Raiffeisenstraat in. © Michel Theeuwen
Volledig scherm
Wethouder Monique List verricht de start van het werk aan de Vestdijk. © Jean Pierre Reijnen

Dat nam zelfs zulke vormen aan dat de doorgang later afgesloten werd. Verkeer zocht toen juist een weg door de Tramstraat. En toen die 's middags ook voor doorgaand verkeer dicht ging, waren de rapen gaar. De woonbuurt erachter had veel last van ongeduldige automobilisten die het ook niet meer wisten. Sommigen reden over de stoep, of, als de wagen smal genoeg was, tussen de afsluiting door. Kortom: een behoorlijke chaos op deze eerste dag.

poll

Voorlichting rondom afsluiting Vestdijk in Eindhoven is voldoende

  • Eens (28%)
  • Oneens (72%)
2965 stemmen
Volledig scherm
De echte afsluiting van de Vestdijk in E indhoven staat na de Raiffeisenstraat. Daar rijden veel automobilisten die zo lang mogelijk rechtdoor rijden zich dan ook 'vast'. Daarna draaien ze of rijden de Raiffeisenstraat in. © Michel Theeuwen

Ook al benadrukte wethouder Monique List dat ervoor gekozen is om iedereen van tevoren op de hoogte te brengen. ,,En we hebben nagedacht over de bereikbaarheid voor leveranciers en aanwonenden. Want de winkel moet toch open blijven", aldus List. Daarvoor worden een app, een internetsite, borden, omleidingsroutes en in de weekends de tijdelijke Park & Ride bij de Aalsterweg.

Volledig scherm
Wethouder Monique List verricht de start van het werk aan de Vestdijk. © Jean Pierre Reijnen

Verkeersregelaars

Probleem bij deze 'afsluiting' van de Vestdijk is dat er altijd wel een rijbaan open is voor fietsers en bestemmingsverkeer. Daar kunnen automobilisten gebruik van maken, als ze niet tegengehouden worden door verkeersregelaars. Die worden ingezet 'zolang als het nodig is'. In ieder geval werd gisteren duidelijk dat borden geen enkel effect hebben op veel automobilisten. Eindhoven houdt de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten en neemt indien nodig aanvullende maatregelen. ,,Natuurlijk, het zal even niet leuk zijn, maar we weten ook hoe mooi het gaat worden", aldus List.

Volledig scherm
Wethouder Monique List gaf het startsein voor het werk aan de Vestdijk in Eindhoven door een fietsenrek uit de grond te trekken. © Michel Theeuwen

Wal

Op de Emmasingel, Wal en Keizersgracht ontstonden gistermiddag in de spits flinke rijen wachtenden voor de stoplichten. Daar is vanwege de omleiding voor bussen nog maar één rijstrook beschikbaar voor auto's.

De Vestdijk krijgt een tweerichtingenfietspad aan de stadskant, eenrichtingsverkeer richting station, een busbaan en één strook voor autoverkeer. Het besluit of doorgaand verkeer onmogelijk blijft, valt in oktober.

Volledig scherm
Op de kruising Vestdijk-Kanaalstraat in Eindhoven staat het eerste 'verboden in te rijden'-bord, met als ondertekst 'na 370 meter'. En dus rijdt iedereen nog door. Rechtdoorgaand verkeer wordt wel tegengehouden door verkeersregelaars. © Michel Theeuwen

,,Dit is ook het startsein voor een groot aantal werken in de Eindhovense binnenstad", aldus de wethouder. Zij doelt daarbij onder meer op grote (woning)bouwprojecten, maar ook op de herinrichting van de Kleine Berg (dit najaar), de kruising Emmasingel-Mathildelaan (begin volgend jaar), Grote Berg (herfst 2019) en natuurlijk de vervanging van de rode steentjes in de hele binnenstad (start eind 2019).

Volledig scherm
De echte afsluiting van de Vestdijk in Eindhoven staat na de Raiffeisenstraat. Daar rijden veel automobilisten die zo lang mogelijk rechtdoor rijden zich dan ook 'vast'. Daarna draaien ze of rijden de Raiffeisenstraat in. © Michel Theeuwen

Met alle grote evenementen die er gebruik van maken, is inmiddels overeenstemming bereikt wat de Vestdijk betreft. De planning is zo gemaakt dat de marathon en de carnavalsoptocht redelijk normaal door kunnen gaan. Met de Lichtjesroute tenslotte is een alternatieve route afgesproken: de ornamenten komen te hangen op de Doctor Schaepmanlaan/Edenstraat/Mauritsstraat.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven