Volledig scherm
© Martin Ommering

Afvalfabriek Cure in Eindhoven kost 77,4 miljoen

EINDHOVEN - Het bouwen van een afvalscheidingsfabriek in Acht voor Eindhoven, Valkenswaard en Geldrop-Mierlo gaat in totaal 77,4 miljoen euro kosten. Afvalinzamelaar Cure van de drie gemeenten neemt daarvan 41,4 miljoen voor zijn rekening.

Dat geld wordt geleend. Om voldoende afval voor de na-scheidingsinstallatie te garanderen moet Cure meer restafval zoeken. Onder meer Helmond en het gewest Den Bosch zouden daar interesse in hebben.

Kritisch
Dat staat in de stukken die Cure deze week naar de gemeenteraadsleden van de drie aangesloten gemeenten heeft gestuurd. In november worden die bijgepraat. Later moeten de drie gemeenteraden nog akkoord gaan. In Valkenswaard is tot nu toe erg kritisch gereageerd op de ideeën. Daar vindt de raad de nascheiding geen taak van Cure.

Hergebruik
De conclusie in de Cure-nota is dat nascheiding, waarbij groente- en fruitafval meegenomen wordt, de beste resultaten garandeert. Alleen zo kan uiteindelijk de doelstelling van Cure, 100 procent hergebruik van afval, gehaald worden. Om ervoor te zorgen dat de restproducten herbruikbaar zijn, wil Cure een innovatiecentrum oprichten. Het systeem is alles meegerekend goedkoper waardoor de afvalstoffenheffing voor burgers om laag kan.

Grijze kliko
Bij de nascheiding met de naam REnescience, wordt het de burger eenvoudiger gemaakt. Alle afval - behalve glas, textiel, papier en tuinafval - kan gewoon in de grijze kliko. De inhoud daarvan gaat in Acht door de fabriek van Cure en DONG, de eigenaar van de techniek die de andere helft investeert. Daar vindt een bewerking plaats met enzymen en water waardoor alles wat bruikbaar is eruit kan worden gehaald. Ook levert de installatie biogas op.

De fabriek komt naast de Van Gansewinkel-vestiging aan de Achtseweg-Noord in Acht. Daar wil Cure ook een kantoor en een milieustraat (ter vervanging van de straat aan de Gabriel Metsulaan) bouwen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven