Volledig scherm
Foto ter illustratie © anp

Agenten filmen met bodycams lastige kroegbezoekers op Stratumseind in Eindhoven

EINDHOVEN - Agenten van het horecateam filmen voortaan hun contact met het uitgaanspubliek in Eindhoven. Kroegbezoekers merken het amper.

De eerste drie weekenden zitten er al op. Daarin filmden agenten van het Eindhovense horecateam al tweehonderd keer met bodycams hun contact met het uitgaanspubliek. Dat gebeurde grotendeels in uitgaansstraat Stratumseind. Het Eindhovense uitgaansleven is een van de 32 experimenten in de landelijke politieproef met de kleine, draagbare cameraatjes op het uniform. 

Vechtpartijen

De eerste Eindhovense beelden van de bodycams zijn al gebruikt in het snelrecht en hadden meestal betrekking op vechtpartijen, vertelt politieman Eelco Kanters, horecaprojectleider in Eindhoven. Het Openbaar Ministerie kan met de beelden beter inschatten wat er was voorgevallen. Hoeveel van die tweehonderd filmpjes zinvol bleken voor het berechten en beboeten van verdachten, kan Kanters nog niet zeggen. Verreweg de meeste beelden zullen niet worden gebruikt, schat hij in. Het besluit tot bewaren voor eventuele vervolging moet binnen vier weken zijn genomen. Beelden mogen daarna maximaal vijf jaar worden opgeslagen.

De beelden van de bodycams van de agenten kunnen live worden bekeken op het hoofdbureau aan de Mathildelaan. Het horecateam is van donderdag tot en met zaterdag actief, meestal met zeven koppels. Ze gebruiken in totaal vijf bodycams. Basisteams Dommelstroom en Peelland staan op het punt ook deel te nemen aan de proef met negen camera's. Hun beelden kunnen alleen achteraf worden bekeken. Het project in Oost-Brabant duurt tot eind maart. Het moet duidelijk maken of het filmen iets toevoegt aan het politiewerk en wat eventuele beperkingen zijn op het gebied van privacy.

Meeluisteren

Agenten bepalen zelf wanneer ze hun contact filmen. Dat zullen ze tijdens de proef zoveel mogelijk doen. In geval van het horecateam kan de collega die meekijkt op het hoofdbureau via de vaste camera's, ook besluiten de bodycam op afstand te activeren. Zo kan hij ook meeluisteren en het incident voor zijn neus zien gebeuren. ,,Hij krijgt nu meer mee van de sfeer", zegt Kanters. Bij vechtpartijen schieten vaak alle beschikbare collega's te hulp, terwijl dat volgens de Eindhovense horecaprojectleider niet altijd nodig is. De bodycams hebben gps, waardoor nu ook overzichtelijk is waar alle koppels zich bevinden. Er kan beter worden gewogen welke en hoeveel agenten moeten bijspringen. ,,Het is efficiënter." 

Het uitgaanspubliek op Stratumseind merkte er volgens Kanters tot nu toe amper iets van. Agenten hoeven burgers niet expliciet te waarschuwen dat ze worden gefilmd. Bezoekers van Stratumseind worden op borden sowieso al gewaarschuwd voor opnames door vaste camera's. Bij de bodycams gaat een rood lampje branden wanneer de opname start. Maar: ,,Als de sfeer grimmiger wordt, melden we het nog een keer extra." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven