Volledig scherm
Draaien in de Ten Hagestraat om toch de Vestdijk af te kunnen rijden. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Al dik 400 bonnen op Vestdijk voor negeren van blokkade

VIDEOEINDHOVEN - De afsluiting van de Vestdijk in Eindhoven wordt nog altijd massaal genegeerd. Op een rustige ochtend tellen we in een uur 50 auto's die de betonblokken links voorbij slingeren. 

De politie heeft hier in de afgelopen weken dik 400 bonnen uitgeschreven, zegt zij desgevraagd. Gemeente en politie overwegen nu om een matrixbord te plaatsen dat waarschuwt voor de boete van 149 euro. Medio september, als de herinrichting van de Wal klaar is en de bus in noordelijke richting niet meer over de Vestdijk hoeft, wordt de blokkade zodanig aangepast dat auto's er moeilijker omheen kunnen.

Of daarmee alle problemen verholpen zijn, valt te bezien. Vanuit de Ten Hagestraat en de Kanaalstraat mag men nog wel de Vestdijk op. En dus wordt hier massaal gekeerd. In het genoemde uur deden dat dertig auto's in de Ten Hagestraat. Daarbij rijden zij regelmatig het druk bereden fietspad en het trottoir op.

Rust teruggekeerd
In de Hertogstraat is de rust wat teruggekeerd. In de eerste weken van de 'praktijkopstelling' op de Vestdijk, die vooruitloopt op een definitieve herinrichting, stonden hier dagelijks lange files. "Eerst was het één grote puinhoop. Veel mensen weten inmiddels hoe ze moeten rijden", constateert bewoonster Ina Haverkamp.

Quote

Minder dan in de eerste weken, maar nog altijd is er veel sluipver­keer

Bram van Leeuwen

Gemopperd wordt er in de Tramstraat, die door de knip meer verkeer te verwerken krijgt. Erger nog is de snelheid van dat verkeer, zegt een boze bewoonster. "Ze vliegen hier als gekken door de straat." Ook de Edenstraat merkt de gevolgen van de 'knip'. "Het verkeer zoekt alternatieven en rijdt nu via de andere kant van de stad, over de Eden- en de Mauritsstraat", zegt Guido Alberti, lid van het buurtcomité. "Vooral buiten de spits wordt er érg hard gereden." 

Volledig scherm
Bram van Leeuwen. © Bram van Leeuwen
Quote

We stoppen op elke hoek en zijn extra alert

Adéle van der Heijden

Paradijslaan
Bovendien trekt óók de afsluiting wegens werkzaamheden van de Wal/Bilderdijklaan zijn sporen. Bewoners van de Paradijslaan klagen: de officiële omleidingsroute over de Grote Berg en de Edenstraat wordt door velen gemeden. "Het is wat minder dan in de eerste weken, maar nog altijd is er veel sluipverkeer in onze straat. En dat rijdt vaak erg hard", zegt Bram van Leeuwen, voorzitter van de vve van de Dommelstaete-appartementen. 

Adéle van der Heijden, locatiemanager van kinderopvang Humanitas Paradijs, gevestigd in dezelfde straat: "Het is veel drukker dan gebruikelijk en er wordt erg hard gereden." Gevaarlijk, aldus Van der Heijden, omdat er regelmatig groepen kinderen van en naar het kinderdagverblijf lopen. "We stoppen op elke hoek en zijn extra alert, maar het blijft een onveilige situatie. En dat tot medio september!" 

Onduidelijke borden?
Volgens Van der Heijden is de omleiding vanaf de Keizersgracht niet duidelijk genoeg aangegeven. Er moeten meer borden komen, zegt ze. Maar volgens de gemeente heeft dat geen zin: "Gemiddeld hebben bestuurders die op de Wal terechtkomen tien borden gemist, of - al dan niet bewust - genegeerd", aldus een woordvoerster.

Volledig scherm
Adéle van der Heijden. © Rob Burg

In samenwerking met indebuurt Eindhoven