Al een eeuw een passie voor postduiven

VideoGELDROP - De leden zijn zelf bijna net zo grijs als de duif zelf, maar vraag er een naar zijn passie en je weet één ding zeker: de duivensport is nog springlevend. De Concours Commissie Eindhoven en omgeving viert vrijdag zijn 100-jarig bestaan. ,,Je moet harder vliegen dan je duiven.”

Ze hebben bij elkaar al meer dan honderd jaar vliegervaring: Jan van Kemenade uit Geldrop en Jan Habraken uit Aalst. Beiden maakten de hoogtijdagen van de duivensport mee, maar zien het ledenaantal sindsdien slinken. ,,Van 1990 tot 1999 zat ik in het bestuur van de Nederlandse Postduiven Organisatie (NPO)”, zegt Van Kemenade. ,,Toen hadden we 40.000 leden. Inmiddels zijn dat er nog krap 16.000.” Habraken: ,,In de Leenderweg in Valkenswaard woonde vroeger 27 duivenmelkers. Nu woont er daar nog maar één.”

  1. Pleegouders haken af door gebrek aan begeleiding en nazorg
    PREMIUM

    Pleegou­ders haken af door gebrek aan begelei­ding en nazorg

    EINDHOVEN - Ruim veertien procent van de pleegouders haakt elk jaar af. 52 Procent van de pleegouders die meewerkten aan een onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en Jeugdzorg Nederland, zijn gestopt door problemen met het pleegzorgsysteem of omdat ze het gevoel hadden dat professionals hen onvoldoende serieus namen. Er is werk aan de winkel om de opvang van deze kwetsbare groep te kunnen blijven garanderen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven