Een medewerkster van het Albert Heijn Home Shop Center is bezig om de bestellingen van klanten uit de lange stellingen te verzamelen.
Volledig scherm
Een medewerkster van het Albert Heijn Home Shop Center is bezig om de bestellingen van klanten uit de lange stellingen te verzamelen. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Albert Heijn Home Shop Center Eindhoven: Vijftig procent online boodschappen is vers

pollEINDHOVEN - Nog even proefdraaien, dan is het nieuwe distributiecentrum van Albert Heijn voor online bestelde boodschappen in Eindhoven klaar.

Poll

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

  • Eens (7%)
  • Oneens (93%)
1904 stemmen

Komkommers, melk, bananen, mandarijnen en courgettes. Dat lijstje boodschappen is de top vijf van producten die klanten van Albert Heijn het meest online bestellen. Vanaf volgende week gaat de grootgrutter die spullen ook leveren vanuit het vierde en grootste onlinedistributiecentrum in Acht. Daar wordt deze week nog proefgedraaid, maar straks gaan er bij het zogenaamde Home Shop Center per week 40.000 bestellingen de deur uit naar klanten in heel Zuid-Nederland. Er werken dan ruim 800 medewerkers in drie diensten.

Meer ruimte nodig

Daarvoor heeft Albert Heijn de voormalige loods van transportbedrijf Scherpenhuizen op Goederendistributiecentrum Acht omgebouwd. Omdat de onlinemarkt blijft groeien, was er meer ruimte nodig. Omzetcijfers geeft general manager Selma Postma van AH.nl niet. Maar in zijn algemeenheid wil ze wel kwijt dat het aandeel online in Nederland nu 2 procent van de markt heeft. ,,We verwachten dat dat komende jaren sterk blijft groeien tot 5 à 7 procent in 2020. Dat lijkt weinig, maar dan gaat het wel om miljarden." De klanten komen uit allerlei leeftijdsgroepen, ,,maar we zijn goed vertegenwoordigd bij de jonge tweeverdieners met kinderen."

In de hal van 18.000 vierkante meter zijn de medewerkers bezig met de eerste bestellingen. Ze vullen de blauwe kratten op een elektrische kar met vooral houdbare producten uit lange stellingen. In Acht heeft AH ook een koelcel waar zuivel, vleeswaren, groente en fruit te vinden zijn. Daar zoekt een andere medewerker - met een dikke jas aan want het is hier 2 graden boven nul - voor dezelfde klant de verse spullen bij elkaar.

Centraal

Op een centrale plek komen alle spullen bij elkaar. Ook de diepvriesproducten die uit Rotterdam komen, de minder courante waren uit centrale centra en het brood van de AH-bakkerij. Die lastige logistieke klus heeft de grootgrutter volgens Postma steeds beter onder controle. Levering binnen 24 uur is geen loze belofte. De kratjes gaan in andere karren naar de laadplaats en de vrachtwagens: kleine naar klanten in de regio, grotere vervoeren spullen naar 'hubs' in onder meer Helmond, Tilburg en Rosmalen waar ze overgeladen worden in bestelbussen.

Verse producten ongezien online kopen? Postma: ,,We zien dat veel mensen het uitproberen met bijvoorbeeld kaas. Als ze zien dat Albert Heijn ook online kwaliteit levert, gaat het snel: 50 procent van alle producten die hier weggaan, zijn verse producten."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven