Volledig scherm
Deze zomer moet de bezorgrobot voor klanten aan de slag op de High Tech Campus Eindhoven. © AH

Albert Heijn wil bezorgrobot testen op High Tech Campus Eindhoven

EINDHOVEN - Je bestelt je lunch bij de AH to go, en even later komt er een bezorgrobot voorrijden met je bestelling. Op de High Tech Campus moet het komende zomer gaan gebeuren, als het aan de Albert Heijn ligt.

Via een app moeten mensen hun bestelling plaatsen bij de AH to go waarna medewerkers de boodschappen in de laadklep van de robot doen. De robot brengt vervolgens de bestelling naar de klant. ,,Zo kun je ongestoord doorwerken terwijl de lunch voor je geregeld wordt”, schrijft de supermarkt in een persbericht. De plannen zijn gepresenteerd tijdens het Digital Food conference in Amsterdam door Frans Muller, CEO van Ahold Delhaize.  Albert Heijn wil de bezorgrobot komende zomer gaan testen en bezweert dat het niet om een vervroegde 1-aprilgrap gaat. ,,In het buitenland bestaat het al. We hebben in Zaandam al bijna een volledig gemechaniseerd distributie centrum staan. Ontwikkelingen op dit gebied gaan snel”, zegt een woordvoerster desgevraagd.

De robot, ontwikkeld door TeleRetail, maakt gebruik van een virtuele plattegrond om zijn weg te vinden en is voorzien van sensoren om ervoor te zorgen dat hij nergens tegenaan rijdt. De robot mag niet op de openbare weg, vandaar dat er is gekozen voor privé terrein zoals de High Tech Campus in Eindhoven. 

  1. Batterijen verwisselen op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus
    PREMIUM

    Batterijen verwisse­len op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus

    EINDHOVEN - Met een gefronst voorhoofd en rode wangen voelt een student van Holland Hogeschool of de stekkertjes aan de vele draden nog wel contact maken. De manshoge robot van zijn team heeft zojuist met drie grijpers 15 groen gekleurde bierblikjes die dienst doen als volle batterijen uit een rek genomen. De robot reed vervolgens netjes naar het eerste station, om daar drie rode blikjes, lege batterijen, weg te pakken om er drie groene voor terug te leggen. Dan op weg naar het volgende station voor de volgende drie ‘batterijen’. Aaah! Kreten van teleurstelling klinken als de robot zo'n 25 centimeter te vroeg stopt.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven