Volledig scherm
Tijdens hun ronde door de wijk stuiten buurtpreventen op verdachte situaties die in scène zijn gezet. © FotoMeulenhof

Alerter door 'Boef in de wijk' in Achtse Barrier

EINDHOVEN - Buurtpreventen in de Achtse Barrier konden al het geleerde in de praktijk toepassen tijdens de actieavond 'Boef in de wijk'.

Het was een spannende maandagavond voor de buurtpreventie in de wijk Achtse Barrier in Eindhoven-Noord. Tijdens hun rondes door de wijk met diverse teams kwamen zij op een drietal locaties in de wijk verdachte situaties tegen, waarop direct actie moest worden ondernomen.

Het resultaat; een inbraak voorkomen, een aanhouding van potentiële inbrekers en een signalering van een verdacht persoon wiens gegevens zijn vastgelegd.

Situaties die door de preventen adequaat zijn aangepakt en met goed resultaat, maar allemaal in scène gezet door het bestuur van de buurtpreventie, de wijkagent Paul van Oort, en door aspirant (politieambtenaar in opleiding) Richard van Hees.

Wat maakt een situatie verdacht?

Van Hees is initiatiefnemer van de actieavond 'Boef in de wijk' met als doel burgers en buurtpreventen op een ludieke manier kennis te laten maken met verdachte situaties. Van Hees: ,,Burgers en buurtpreventen zijn de ogen en oren van de politie op straat. Het is belangrijk dat zij melding maken van verdachte situaties. Maar wat maakt een situatie nou verdacht? Hoe benoem je die punten bij de medewerkers van het operationeel centrum? Waar kan een melding toe leiden? Door deze actie komen al deze punten aan de orde en die worden tijdens de debriefing besproken. Daarnaast versterkt het de samenwerking tussen buurtpreventen, handhaving, gemeente en politie."

Voor buurtprevent René Bollen was de avond een bevestiging dat hij goed is getraind in de vier jaar dat hij meeloopt en alert heeft gereageerd. ,,Een auto met draaiende motor, mannen met hoody's, een stuk ijzer horen vallen en dan ook nog het type auto waar we op moesten letten met een deel van het kenteken. Dat trekt de aandacht en vraagt om actie", vertelt Bollen.

Via een portofoon wordt het bericht doorgegeven en al snel kwam de politie om de 'verdachten' aan te houden. ,,Een beetje vreemd was het wel dat ze niet de benen namen, maar het is niet vreemd dat ze op die plek stonden. Hier was al eerder ingebroken."

Frank de Bie, coördinator van de buurtpreventie, spreekt over een perfect gelopen avond. ,,Wij willen dit vaker organiseren en een voorbeeld zijn voor de rest van Eindhoven. Zo'n avond is een stimulans voor alle teams en stimuleert de preventen om goed te blijven opletten."

En Van Hees ook tevreden? ,,Ik ben heel tevreden. Er is goed geanticipeerd, goed gereageerd en met goede resultaten."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven