Volledig scherm
Familieleden leggen bloemen en gedenken Melanie Sijbers op de plek waar het stoffelijk overschot van het 15-jarige meisje werd gevonden. © Bert Jansen (2006)

Alibi Melanie-verdachte voor moord Nicole onderzocht

EINDHOVEN - Justitie onderzoekt of de 41-jarige Geldroppenaar die de moord op Melanie Sijbers heeft bekend in oktober 1995 in Kroatië in de gevangenis zat. Dat bevestigt de Bossche persofficier. Zat de man toen vast, dan kan hij onmogelijk de moord hebben begaan op Nicole van den Hurk, die op 6 oktober 1995 verdween.

Justitie onderzoekt of er verband bestaat tussen de moord op Melanie en de nooit opgehelderde dood van Nicole. De Geldroppenaar was destijds uit de Van Mesdagkliniek in Groningen gevlucht, waar hij vastzat na een veroordeling voor drie verkrachtingen.

De vriendin van de verdachte stelde gisteren in deze krant dat ze slechts van één verkrachting op de hoogte was, hoewel ze de dossiers had mogen inzien. Het ministerie van Justitie bevestigt dat tbs’ers zelf beslissen wat ze aan hun partner vertellen. „Wij houden dat wel in de gaten, want het kan voor ons meewegen in de beslissing of ze klaar zijn om terug te komen in de maatschappij.” De Van Mesdagkliniek licht serieuze relaties wel in, stelt een woordvoerder. „We vinden dat iemand moet weten dat ze een keuze heeft in het aangaan van een serieuze relatie.”

Of die werkwijze eind jaren negentig ook al zo was, weet ze niet. Het Pieter Baan Centrum in Utrecht maakte vijf jaar geleden op verzoek van de tbs’er een contra-expertise. Een zenuwarts zei dat er bij tegenslagen op lange termijn gevaar was voor ’agressieve delicten’. Hij gaf toch groen licht voor voorwaardelijke vrijlating. Dat blijkt uit de toenmalige beslissing van de bijzondere kamer van het Arnhemse Gerechtshof. De tbs’er is op last van het hof nog twee jaar in de gaten gehouden door de reclassering.

Een psychiater van de Van Mesdagkliniek, waar de Geldroppenaar elf jaar verbleef, wilde de man juist op een zogenaamde longstay-afdeling voor onbehandelbare patiënten plaatsen. Hij betrok bij zijn beslissing ook een insluiping die de Geldroppenaar toen nog zou hebben gepleegd. De deskundige achtte de kans op herhaling ’hoog’. Justitie onderzoekt of de verdachte van de moord op Melanie Sijbers in een Kroatische cel zat toen elf jaar geleden Nicole van den Hurk werd vermoord.

De reactiemogelijkheid onder dit artikel is gesloten vanwege de vele beschuldigingen die binnen bleven komen. Heeft u tips rondom de zaak Nicole van den Hurk en wilt u die aan ons melden? Bel 040-2336336 of mail ons dan.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen