Het terrein van het Labrehuis, met links de Scheidingstraat met in het midden de omstreden poort.
Volledig scherm
Het terrein van het Labrehuis, met links de Scheidingstraat met in het midden de omstreden poort. © Google Maps

Alleen achterpoort nieuwe Labrehuis Eindhoven nog discussiepunt

EINDHOVEN - Alleen de achterpoort van het nieuwe Labrehuis lijkt nog een discussiepunt dinsdagavond in de gemeenteraad van Eindhoven. Het college heeft al toegezegd het maximale aantal bewoners van 96 op te nemen in het bestemmingsplan. En met beheerder NEOS wordt in een overeenkomst vastgelegd dat het Sociaal Pension aan de Boutenslaan en het Ritahuis in de Hoogstraat hun zorgfunctie verliezen.

Dat waren drie discussiepunten waardoor de bewoners van de buurt rond de Hoogstraat-Boutenslaan hun steun aan het bestemmingsplan voor het nieuwe Labrehuis niet wilden toezeggen. Zij kregen steun van PvdA, VVD en CDA. Daarop kwam wethouder Wilbert Seuren voor de raad van dinsdagavond met twee toezeggingen. Of dat genoeg is voor de bewoners, is niet bekend. 

De drie partijen zijn nog niet tevreden: zij dienen dinsdagavond een amendement in. Vastgelegd zou moeten worden dat de ontsluiting van het hele terrein - voor bewoners, personeel en leveranciers - via de Boutenslaan moet verlopen. Eerder hebben NEOS en corporatie 'Thuis - die het nieuwe Labrehuis gaat bouwen - gezegd dat de achterpoort aan de Scheidingstraat alleen noodzakelijk is voor onderhoudswerkzaamheden. 

'Draagvlak'

De drie politieke partijen willen zo het 'draagvlak' voor de plannen in de buurt vergroten. De omwonenden vrezen overlast aan de achterpoort door bezoekers en mogelijke dealers. Door de bepaling op te nemen in het bestemmingsplan kan wellicht ook voorkomen worden dat bezwarenprocedures tot vertraging van de bouwplannen leiden. 

Die bouwplannen zijn hard nodig omdat het Labrehuis uit de jaren zestig hoognodig vervangen moet worden. Ook de huidige functie van het Ritahuis wordt in de nieuwbouw ondergebracht.  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven