Volledig scherm
© Menno Boon/beeldwaren.nl

Alleen Effenaar blij met ruimere openingstijden horeca Eindhoven

EINDHOVEN - Komt er wel of geen proef in Eindhoven met verlate sluitingstijden? De horeca zelf reageert verdeeld. Het woord is nu aan de gemeenteraad.   

Tien keer per jaar tot acht uur 's ochtends open kunnen blijven? Poppodium De Effenaar in Eindhoven is er hartstikke blij mee als dit straks mogelijk wordt.  "Zulke ruime openingstijden passen perfect bij de internationale allure die Eindhoven zo graag wil uitstralen", aldus Effenaar-directeur Jos Feijen. 

Als het aan het college van B en W ligt komt er straks een proef met dergelijke verlate sluitingstijden, in het spraakgebruik 'verlaatjes' genoemd inmiddels. Het gaat om een pilot, en dan alleen voor de Dommelstraat, het Stationsplein en de Markt. 

Die pilot wordt na verloop van tijd geëvalueerd.  Daarna wordt besloten of 'verlaatjes' ook mogelijk worden voor de andere horeca in het centrum, zoals die aan het Stratumseind en het Wilhelminaplein. 

Nieuwe activiteiten
Voor de Effenaar biedt de proef ongekende nieuwe perspectieven, betoogde directeur Feijen. "We kunnen culturele activiteiten gaan ontplooien die tot op heden onmogelijk zijn omdat we aan een sluitingstijd gebonden zijn. En het biedt ons ook de mogelijkheid om wat extra geld te verdienen, wat in deze tijd van bezuinigingen op cultuur zeer welkom is." 

Maar de Effenaar staat alleen in dat enthousiasme, zo bleek uit andere reacties tijdens de inspraakavond over dit onderwerp die de Eindhovense gemeenteraad gisteravond hield. De horeca zit er niet echt op te wachten, liet zegsman Perry Kusters duidelijk weten namens de gezamenlijke Eindhovense horecaverenigingen. 

Poppen aan het dansen
Probleem is volgens Kusters dat er bij de horeca-ondernemers weinig behoefte is aan de 'verlaatjes'. "Daardoor lopen we de kans dat de gemeente de proef straks als geslaagd gaat beschouwen, en dat de 'verlaatjes' ook mogelijk worden op het Stratumseind. En dan heb je de poppen pas goed aan het dansen." 

Een woordvoerder van de bewoners van de zestig appartementen in het complex op de hoek van het Stratumseind en de Oude Stadsgracht sloot zich daar bij aan. "Dat zou funest zijn voor de leefbaarheid van dit stukje centrum. En die staat toch al flink onder druk."

Donderdag
Waar de horeca-ondernemers wel op zitten te wachten, is een verruiming van de sluitingstijden op donderdag. "Dat is de traditionele stapavond van de studenten", alus Kusters, eigenaar van Queen  aan de Markt. "Die willen graag door toch het ochtendgloren, en dat kan in onze stad niet. Laten we daar nu eens iets aan doen, daar vragen de horeca en de studenten zelf immers al jaren om. En toch krijgen we dat op een of andere manier maar niet voor elkaar."  

In samenwerking met indebuurt Eindhoven