Volledig scherm
ANP

Alleen in het stemhokje kan PVV‘er zichzelf zijn (poll)

EINDHOVEN/HELMOND - Als de opiniepeilers gelijk krijgen, stemmen in maart tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer meer dan een miljoen mensen op de Partij voor de Vrijheid.
De club van Geert Wilders kan daarmee de grootste partij in het parlement worden. Maar weinig mensen durven openlijk uit te komen voor hun steun aan Geert Wilders.

Neem nu Joop uit Deurne. Zijn hele leven heeft hij op partijen in het politieke midden gestemd. In maart kleurt hij voor het eerste het rondje voor de naam van Geert Wilders rood. "Met de naam in de krant? Dan kan ik op een baksteen door mijn voorruit rekenen", zegt hij.

Terughoudend
Politicoloog Gijs Schumacher van de Universiteit van Amsterdam (UvA) die onder meer onderzoek doet naar populistische partijen en emoties, begrijpt de terughoudendheid van PVV-sympathisanten wel. "Aanhangers van de Centrum Partij en de Centrum Democraten kregen in de jaren 80 van de vorige eeuw bakstenen door de ruit", zegt hij. Bovendien wordt Geert Wilders niet voor niets al jaren beveiligd.

Annemiek Ottenhoff uit Breda voelde zich vorige week nog genoodzaakt onder te duiken. Nadat ze de klassieker ‘Geef mij maar Amsterdam’ in een nieuwe versie als 'Geef mij maar de PVV, dat is beter dan de VVD' online zette, stroomden naar eigen zeggen ernstige bedreigingen binnen.

Taboe
Er rust een taboe op bijna alles dat met de Partij voor de Vrijheid te maken heeft. En dat komt door het toenemende populisme in de samenleving, dat de hele Westerse wereld in zijn greep lijkt te houden. Schumacher: "Ben jij wel echte Nederlander?", lijkt de PVV volgens politicoloog Schumacher te roepen. Hij rept over valse tegenstellingen tussen ratio en emotie.

Rudy Reker, voorman van de LPF in Eindhoven, is een van de weinigen die openlijk zegt dat hij in maart op Wilders stemt. "De verkiezingenprogramma's van LPF en PVV zijn nagenoeg hetzelfde", zegt hij. Hij heeft niet zo'n moeite met de provocerende stijl van Wilders. "Elk vogeltje zingt zoals hij gebekt is", zegt Reker.

Discussie
Politicoloog Kristof Jacobs van de Radboud Universiteit in Nijmegen wijst erop dat niet alleen de PVV, maar alle partijen aan de flanken van het politieke spectrum zowel discussie als primaire reacties oproepen. "Kijk maar naar de bedreigingen die Sylvana Simons bij de nieuwe groepering DENK kreeg”, zegt hij.

Er is maar één manier voor de Partij voor de Vrijheid om salonfähig te worden, zodat sympathisanten openlijk de partij durven te steunen. Door uitgenodigd te worden voor coalitie-onderhandelingen. Die kans lijkt voorlopig niet groot.

De identiteit van Joop is uit privacy-overwegingen gefingeerd.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven