Volledig scherm
Proostfeest in Vessem. © fotomeulenhof/Bert Jansen

‘Alleen maar leuke mensen’ op Proostfeest Vessem

VESSEM - Het muziek-, bier- en barbecuefestijn Proostfeest trok zaterdag ruim vijfhonderd bezoekers naar de Beerze Brouwerijtuin in Vessem. Allemaal roemen ze de gemoedelijke sfeer die er heerst.

Zes meiden gaan er zaterdagavond eens goed voor zitten als ze een groepsselfie maken. Even later wordt onder gejuich de ober ontvangen die een blad bier komt brengen. Het gerstenat wisselt van eigenaar tegen een aantal consumptiemunten én een zoen van een van de dames.

Het zestal kent elkaar van studentenvereniging Unitas S.R. uit Utrecht. Vanwege een connectie van één van hen met een Vessemnaar maakten ze al vijf van de zes proostfeesten mee. ,,Er zijn alleen maar leuke mensen hier en het bier is lekker", zegt Romy Pistorius.

Strobalen

JW Roy heeft dit jaar geen optredens, maar maakt voor Vessem een uitzondering. ,,Dit is een beetje familie. In de Beerze Brouwerij is mijn laatste cd opgenomen. Ik heb een goede band met de mensen hier." Gezeten op strobalen genieten bezoekers van zijn optreden. Als de oud-Knegselnaar zijn set afsluit met De ronde van Steensel krijgt hij een groot applaus. ,,Nou kan ik eindelijk Beerze gaan drinken", zegt de singer-songwriter. 

Quote

,,Je komt hier elk jaar dezelfde mensen tegen. Het is een feest van herkenning.

Peter Schoenmakers, Vessemnaar

Vlak achter JW Roy legt Doron Ketelaars een elpee van Tony Joe White op de draaitafel bij het schaarse licht van een schemerlampje. Hij maakt deel uit van De Platenparade dat café 't Rozenknopje in Eindhoven als thuisbasis heeft.

Ketelaars kondigt de artiesten aan en vult de ruimte tussen de optredens op met zijn muziek. ,,Vandaag heb ik veel Americana en countrymuziek bij me. Dat sluit aan bij de artiesten die hier optreden", zegt hij wijzend op drie koffers met elpees.

Vessemnaar Peter Schoenmakers vraagt of hij ook muziek van Lynyrd Skynyrd bij zich heeft. Schoenmakers is al vanaf het begin betrokken bij de organisatie. Waar de gemoedelijke sfeer vandaan komt, weet hij wel. ,,Je komt hier elk jaar dezelfde mensen tegen. Het is een feest van herkenning.”

Dansje

Eindhovenaar Peter Werlotte verleidt zijn vriendin Lonneke van der Linden uit Boekel tot een dansje terwijl het Blue Label Trio op het podium speelt. Vorig jaar waren ze voor het eerst op het Proostfeest. Van der Linden: ,,Dit is een mooie locatie. Er heerst een goede sfeer hier en er is leuke muziek. Hier kun je nieuwe bands ontdekken."

Bieren

De bijzondere bieren van biersommelier Hans Walravens laat de Boekelse aan zich voorbijgaan. ,,Ik ben de Bob vandaag." Veldhovenaar Herman Boon is een echte muziekliefhebber. Jarenlang verzorgde hij het geluid voor de Stichting Jazzpower in Eindhoven tijdens optredens van grootheden uit de jazz. 

De muziek van het rootsrocktrio T-99 uit Amsterdam trekt hem naar de dansvloer. ,,Ik hou van authentieke muziek. Je ziet aan deze muzikanten dat ze spelen wat ze leuk vinden.”

Volledig scherm
Proostfeest in Vessem. © fotomeulenhof/Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen