De poster voor 'Gismonda', met Sarah Bernhardt in de hoofdrol, waarmee Alphonse Mucha beroemd werd.
Volledig scherm
PREMIUM
De poster voor 'Gismonda', met Sarah Bernhardt in de hoofdrol, waarmee Alphonse Mucha beroemd werd. © Nederlands Steendrukmuseum

Alphonse Mucha: de Tsjechische aanvoerder van de Art Nouveau

Alphonse Mucha was een van de belangrijkste kunstenaars van de Art Nouveau. Vooral zijn litho’s met zwierige lijnen en pasteltinten maakten het wereldberoemd. Het Steendrukmuseum in Valkenswaard schenkt aandacht aan hem.

Alphonse Mucha, ontwerpen voor sieraden.
Volledig scherm
Alphonse Mucha, ontwerpen voor sieraden. © Nederlands Steendrukmuseum

Lady Gaga een diva? Bijvoorbeeld vanwege de ‘slijmjurk’ die de Eindhovense designer Bart Hess voor haar ontwierp of door al die andere buitenissige kledingstukken en uitspraken? Niet om haar tekort te doen, maar wat Sarah Bernhardt deed in haar tijd, zo rond de vorige eeuwwisseling, dat was pas écht bijzonder. De beroemde Franse actrice liet zich - bijvoorbeeld - graag fotograferen met een (dode) vleermuis, had tijdens haar rondreizen steevast haar doodskist bij zich en gedurende de tour door Amerika sleurde ze zelfs een alligator mee. Als huisdier. Als zo’n hardcore diva je vraagt een poster te ontwerpen voor het toneelstuk waarin zij de hoofdrol speelt, dan zeg je uiteraard niet nee. En dat deed Alphonse Mucha dan ook niet. Sterker; hij maakte in no time de poster voor het stuk Gismonde met Bernhardt als superster, en werd zelf ook prompt beroemd. Zodanig, dat zijn manier van werken ‘Le style Muchal’ werd genoemd.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven