Als school een kwelling wordt: leerlingen uit de regio die thuiszitten
EINDHOVEN - In deze regio zitten relatief weinig leerlingen thuis. Maar bij de groep kinderen die noodgedwongen niet naar school kan, is er veel verborgen leed achter de voordeur.
,,Ik zag vroeger op de foto een gelukkig mannetje. Nu zit hij vaak alleen op zijn kamer, op de computer. Hij is zoveel kwijtgeraakt. Dat breekt mijn hart."
De woorden van Johanna van Laarhoven-Van Gijsel gaan door merg en been. Zij is de oma van Ian Mennings uit Veldhoven, die nu in groep 8 zou moeten zitten. Maar een eindmusical, een overgang naar de middelbare school: het zit er voor hem niet in. In plaats daarvan zit Ian al twee jaar thuis.
Bergafwaarts
Al eerder, in groep 4, ging het bergafwaarts op school. ,,Veel wisselingen van leerkrachten en een drukke klas zorgden ervoor dat hij overbelast raakte. Hij begon te protesteren als hij naar school moest", aldus moeder Mandy Mennings.
Functioneren in de klas kostte haar zoon zo veel energie dat hij in groep 6 een burn-out kreeg. ,,Vier leerkrachten moesten zowat met mijn kind vechten om hem naar school te krijgen."
Mennings begeleidt met haar Stichting Loek@you andere ouders van thuiszitters. Ze organiseert nu regelmatig lotgenotenavonden, zoals deze week in Wintelre. Want als kinderen niet meer naar school kunnen, raakt dat ook de ouders zwaar. Zij hebben het gevoel voortdurend tussen twee vuren te zitten. Aan de ene kant voelen zij de hete adem van de leerplichtambtenaar voortdurend in hun nek. Tegelijkertijd veroorzaakt dit veel spanning bij hun kinderen, die dwars gedrag gaan vertonen. Mennings: ,,School moet, maar men vergeet dat deze kinderen al zoveel meegemaakt hebben, voordat ze thuis kwamen te zitten. En ze kunnen zich niet redden in een klas. Tegen een blinde zeg je toch ook niet dat hij maar gewoon moet proberen te zien?"
Gevoelig voor prikkels
De problemen waar thuiszitters mee kampen zijn divers, maar er is één grote gemene deler, volgens de ouders. Het zijn allemaal kinderen die gevoelig zijn voor prikkels, druk en autoriteit, waardoor zij zich niet op hun plek voelen in het huidige onderwijssysteem. Scholen hebben hier vaak onvoldoende antwoord op. Al is de wil om te helpen bij leerkrachten groot, volgens Leontien van Grunsven, oud-leerkracht. ,,Ik zag vaak al op de eerste dag dat er iets met een kind was, dat het meer hulp nodig had. Maar ik had de tijd en contacten niet om het kind te helpen. Daar worstelen veel docenten mee."
De invoering van het passend onderwijs in 2014 heeft vooralsnog geen oplossing gebracht. ,,Om echt onderwijs op maat te geven moet je ook iets aan het onderwijssysteem zelf veranderen, dat is niet gebeurd. Je moet buiten de schoolmuren kijken. Jeugdzorg en school moeten beter samenwerken, ter preventie", aldus Van Grunsven.
Als kinderen eenmaal thuis komen te zitten dan betekent dat ook een zwaardere belasting voor hun ouders. Zo moest Yvonne der Kinderen haar baan opzeggen om er voor zoon Ruben te kunnen zijn, die sinds 2013 nooit meer een hele dag op school heeft gezeten. Hij bracht zelfs enkele maanden volledig thuis door. Na een verhuizing en start op een nieuwe school wist hij zijn draai in de klas niet meer te vinden. ,,Binnen drie maanden moest hij al vertrekken. Waar de oorzaak lag? School kon geen grip op het probleem krijgen, en mijn zoon kon zich onvoldoende aanpassen."
Aardappelschilmesje
Ook op het speciaal onderwijs ging het niet. Thuis kon Ruben de gevraagde hulp niet krijgen, waardoor hij steeds depressiever werd. ,,Regelmatig is hij suïcidaal, dan dreigt hij zichzelf iets aan te doen met een aardappelschilmesje of hij hangt uit het raam. Dat is heel zwaar voor ons, maar we zijn er pijnlijk genoeg aan gewend geraakt."
Momenteel verblijft Ruben zelfs tijdelijk in een kliniek, om een goede diagnose te kunnen stellen. School is geen optie meer. ,,Mijn zoon heeft veel structuur nodig. Op school is er ook structuur, maar die botst met zijn eigen structuur, waardoor hij er niet kan aarden."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
-
PSV krijgt in de zomer meer rust: KNVB haalt strijd om Johan Cruijff Schaal naar voren
PSV en Feyenoord openen eerder dan gepland het volgende voetbalseizoen. Aangezien PSV deze zomer op 8 of 9 augustus al moet aantreden in de strijd om de derde voorrondes van de Champions League, wordt het duel om de Johan Cruijff Schaal twee dagen naar voren gehaald. De KNVB plant het duel op vrijdagavond 4 augustus in De Kuip, met als aftrapmoment 20.00.Eindhoven -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
PREMIUM
Regionaal opvangplan asielzoekers mislukt; gemeenten nu zelf aan zet om huisvesting te regelen
EINDHOVEN - Het is de gemeenten in Zuidoost-Brabant niet gelukt om de opvang van bijna 2900 asielzoekers gezamenlijk te regelen. Na maanden overleg blijkt het langverwachte regionale opvangplan niets meer dan een lege huls.Eindhoven -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
‘Dit zijn geen aanstellers. Kusje erop en weer door’, RPC organiseert G-voetbaltoernooi in Eindhoven
Eindhoven -
-
-
PREMIUM
Compromis over energietoeslag na confrontatie binnen Eindhovense coalitie: ‘We doen nog steeds te weinig’
EINDHOVEN - Na een pittige confrontatie binnen de Eindhovense coalitie is dinsdag een compromis gesloten over uitbreiding van de doelgroep voor energietoeslag. Vooral het geduld van coalitiepartij PvdA wordt daarbij op de proef gesteld.Eindhoven -
Basisschool Beneden Beekloop heeft nieuw logo; nieuw gebouw laat nog op zich wachten
GELDROP - De Geldropse basisschool Beneden Beekloop heeft een nieuw logo. Het is ontworpen in nauwe samenwerking met de kinderraad, leerlingen en het team. Ook is de voormalige Nutsschool, die het 65-jarige bestaan viert, hard toe aan een nieuw gebouw.Geldrop
In samenwerking met indebuurt Eindhoven