Volledig scherm
Boze zwemmers in gesprek met wethouder Wedemeijer in de Tongelreep. Ze willen baantjes kunnen blijven trekken. © ED

Alternatief gezocht voor boze zwemmers in Tongelreep Eindhoven

EINDHOVEN - Boze zwemmers in de Tongelreep haalden handtekeningen op tegen het besluit om baantjeszwemmen tussen 12 en 4 af te schaffen. De Eindhovense wethouder Wedemeiijer gaat op zoek naar een oplossing voor hun probleem. 

Hij blijft bij zijn beslissing. Baantjeszwemmers kunnen voortaan tussen 12 en 4 uur niet meer terecht in het Eindhovense zwembad De Tongelreep. Maar wethouder Jakob Wedemeijer (SP) van Sportzaken gaat met de zwemmers die door die maatregel gedupeerd zijn op zoek naar aanvaardbare alternatieven. 

Wedemeijer zei dat vrijdagmiddag tijdens een bijeenkomst in de Tongelreep met een groep boze zwemmers. De wethouder had hen uitgenodigd voor een gesprek omdat er in de loop van de afgelopen maand in Eindhoven een storm van verontwaardiging was opgestoken over die maatregel. ,,Dat had ik niet verwacht toen ik dit besluit nam", hield Wedemeijer de enkele tientallen verontwaardigde zwemmers voor in een zaaltje van de Tongelreep. ,,Wij zijn juist uit bezuinigingsoverwegingen tot deze beslissing gekomen. Want uit onze gegevens blijkt dat er 's middag door baantjeszwemmers nauwelijks gebruikgemaakt wordt van  het zwembad. Ik realiseer me nu erg goed dat deze maatregel voor jullie erg ingrijpend is"

Beslissing

Met de beslissing ging Wedemeijer voorbij aan een van hoofdredenen waarom de mensen 's middags juist tussen twaalf en vier komen zwemmen, zo bleek vrijdagmiddag in de Tongelreep. Dat zijn vaak namelijk mensen die 'wat meer water nodig hebben', zoals ze het zelf uitdrukken, omdat ze lichamelijk beperkingen hebben. Daardoor kunnen en willen ze niet in de drukte zwemmen. ,,Ik ben veel te bang dat ik dan kopje onder ging", aldus een van hen. ,,Als ik niet meer in alle rust kan zwemmen, ben ik gedwongen weg te blijven."

Om alle argumenten kracht bij te zetten, haalden de bezorgde zwemmers Marian de Graaff en Ellen van der Heiden de afgelopen weken handtekeningen op. Het resultaat van die actie, bijna 600 stuks, werd vrijdag aan de wethouder aangeboden. Hij beloofde binnenkort al met de zwemmers nader in overleg te zullen gaan.  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven