Volledig scherm
© Thinkstock

Ammoniakdiscussie: provincie wil sneller dan familiebedrijven aankunnen

DEN BOSCH - Veeboeren moeten hun stallen sneller aanpassen zodat de ammoniakuitstoot afneemt. Dat vindt de provincie. De agrariërs zelf vrezen dat honderden familiebedrijven deze versnelling niet overleven.

Niet in 2028, maar in 2020 moeten alle Brabantse veeboeren hun stallen zó aangepast hebben dat de uitstoot van ammoniak (stikstof) de helft minder is dan in 2010. Dat vindt SP-gedeputeerde Johan van den Hout (Natuur, Water en Milieu). Boeren reageren als door een wesp gestoken op de mededeling dat de sector het niet zelf voor elkaar krijgt een ammoniakbeleid te realiseren. Hans Huijbers, voorman van de land- en tuinbouwvereniging ZLTO slaat de oorlogstrom: "Het voornemen heeft grote gevolgen voor de sector. Als dit doorgaat kost dat honderden Brabantse familiebedrijven de kop. Laten we de tractoren maar klaar zetten."

De ammoniakonrust komt op een slecht moment. Boeren en burgers zijn juist nader tot elkaar gekomen om te werken aan een nieuw provinciaal mestbeleid. Op verzoek van gedeputeerde Anne-Marie Spierings (D66, Agrarische Ontwikkeling) gaven zij na lang praten een eerste aanzet tot nieuw beleid. Zo moet worden ingezet op een stand-still van dieren in gebieden waar de veedichtheid nu groot is. In die gebieden kunnen boeren alleen uitbreiden als ze gebruikmaken van vierkante meters stalruimte van gestopte collega's. Staldering draagt bij aan een krimp in de veestapel. Een belangrijk punt voor burgers in gebieden als de Kempen en de Peel. Door de dialoog ontstond ook draagvlak voor meer mestverwerking. Dat moet in de toekomst op het boerenbedrijf zelf gebeuren en op grote schaal op industrieterreinen.

Provinciale Staten beslissen in het voorjaar van 2017 of de plannen beleid worden.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven