Remco van Dooren (l) en Henk Jager
Volledig scherm
Remco van Dooren (l) en Henk Jager © Bert Jansen

Andere opzet Raadslid van het Jaar in Eindhoven

EINDHOVEN - De naam is hetzelfde gebleven, en de opzet in grote lijnen ook. Maar achter de schermen is er wel een en ander veranderd bij de organisatie die jaarlijks in Eindhoven het Raadslid van het Jaar verkiest. Tot en met aanstaande zondag 15 december kunnen Eindhovenaren weer stemmen op de politicus die in hun ogen het raadslid van het jaar moet worden.  

Aanleiding voor die wijzigingen in de organisatie is het vertrek van enkele bestuursleden, waaronder het in opspraak geraakte oud-raadslid Marcel van Bussel, medeoprichter van de stichting die verkiezing organiseert. Er is een nieuwe voorzitter gevonden in de persoon van Jelle Krol, tot voor kort voorzitter van de Eindhovense Voedselbank.   

Verder is er een onafhankelijke jury aangesteld die moet toezien op een ordentelijk verloop van de verkiezingen waarbij zowel het publiek als een aantal ‘deskundigen’ - politici, ambtenaren, culturele instellingen, maatschappelijke organisaties, bedrijven en journalisten - hun stem kunnen uitbrengen op een van de vijfenveertig Eindhovense gemeenteraadsleden. 

De stemming verloopt voortaan volledig digitaal en anoniem, zo verzekert de jury. Die bestaat uit de voormalige Eindhovense raadsleden Barbara van Benthem Jutting, Anjo Breuers, Frank Depla, Jos Peters, Hans Rozendaal en Karin Wagt. Jurysecretaris is voormalig gemeenteraadsgriffier Jan Verheugt. 

Wie dit jaar met de eer gaat strijken, wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst op donderdagavond 23 januari in de centrale bibliotheek in de Witte Dame in Eindhoven. Dan wordt ook bekendgemaakt welk raadslid de publieksprijs heeft gewonnen en wie zich talent van het jaar mag noemen. 

Vorig jaar ging de titel Raadslid van het Jaar naar debutant Henk Jager van de ChristenUnie, die zich vooral wist te onderscheiden door zijn rol als ‘verbinder’. Talent van het Jaar werd toen Remco van Dooren, vice-fractievoorzitter van het CDA. Doel van de stichting met de verkiezing is vooral het belang van het werk van raadsleden te onderstrepen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven