Volledig scherm

Angst in Woenselse Heide vanwege Marokkaanse jongeren

EINDHOVEN - Buurtbewoners voelen zich niet veilig op straat in sommige delen van de Eindhovense wijk Woenselse Heide. Marokkaanse jongeren zijn er volgens hen de baas op straat.

"Pas werd hier op de hoek een Marokkaanse motorrijder aangehouden. Door mensen in zo'n auto van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Binnen een kwartier ziet het dan zwart van de Marokkanen. Met mobieltjes waarschuwen ze elkaar. Heel intimiderend staan ze er dan omheen en bemoeien zich er mee."

Een bewoonster van Woenselse Heide zegt dat het in haar deel van de wijk (rond de Veluwelaan en de Betuwelaan) de Marokkaanse jongeren zijn die de dienst uitmaken op straat. Nee, ook zij durft niet met haar naam in de krant. "Hier op de hoek is pas een raam ingegooid. Die mensen hadden iets gezegd van het gedrag van die jongens."

De bewoonster reageert op het nieuws dat de gemeente en de politie extra willen inzetten op het verbeteren van de leefbaarheid in de buurt. De instanties erkennen dat er problemen zijn in Woenselse Heide met groepen jongeren. Dat het daarbij alleen om Marokkaanse jongeren zou gaan, ontkennen zij. De gemeente houdt het op 'gemengde jeugdgroepen van wisselende samenstelling'.

De politie gaat in ieder geval meer surveilleren samen met de buurtwacht. De gemeente wil in de wijk jongerenwerk op poten zetten en er komen een buurtconferentie, een inloopspreekuur en een groot onderzoek. Maar veel buurtbewoners hechten weinig geloof aan het effect van die maatregelen. "Ik heb al gehoord dat die Marokkaantjes van plan zijn om bij het inloopspreekuur te posten. Zodat ze precies weten wie er daar naar binnen gaan", zegt een bewoner uit de omgeving Flevolaan.

Ook hij heeft al met bedreigingen te maken gehad en wil niet met naam in de krant. Hij vertelt dat hij nauwkeurig alle kentekens noteert van auto's van jongeren die dealen, intimideren, bedreigen en roekeloos rijden door de buurt. Die lijsten geeft hij regelmatig af bij de politie. "Maar die doen er helemaal niks mee", moppert hij.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven