Archieffoto van Pegida demonstratie voor de Abi Bakr Issidik moskee in Utrecht Zuilen. Na afloop van de demonstratie werden door demonstranten tientallen auto's vernield.
Volledig scherm
Archieffoto van Pegida demonstratie voor de Abi Bakr Issidik moskee in Utrecht Zuilen. Na afloop van de demonstratie werden door demonstranten tientallen auto's vernield. © Koen Laureij

Antifascisten kondigen actie aan tegen protest van Pegida bij Moskee Eindhoven

EINDHOVEN - De anti-islambeweging Pegida mag protesteren bij de Al-Fourqaanmoskee in Eindhoven op 6 mei. Ze mogen daarbij niet barbecueën zoals ze eerder hadden aangekondigd. De Antifascistische Actie (AFA) Eindhoven heeft een tegendemonstratie aangekondigd.

De extreemrechtse organisatie Pegida Nederland gaat bij de start van de Ramadan demonstreren voor de Al-Fourqaan-moskee in Eindhoven. Zij vinden de Islam een 'barbaarse ideologie waarvoor geen plaats is in een vreedzame en beschaafde samenleving.’ Burgemeester Jorritsma liet eerder weten dat er geen sprake is van een verbod op het protest. 

Tegendemonstratie

De antifascistische organisatie AFA Eindhoven organiseert om die reden een tegendemonstratie tegen Pegida. Volgens AFA Eindhoven is de provocerende actie van Pegida een nieuwe poging om moslims verdacht te maken en angst aan te jagen. 

,,De gemeente weigert om de vrijheid en veiligheid te garanderen van moslims om in vrede hun geloof te belijden. Dan moeten solidaire mensen dat dus zelf doen. We gaan Pegida laten zien dat ze niet welkom zijn, en tevens moskeebezoekers laten weten dat ze niet alleen staan.”

Volgens de gemeente Eindhoven is er echter ‘nog geen sprake van concrete tegenacties.’ Uit navraag blijkt dat daarmee wordt bedoeld dat er nog geen officiële melding is gemaakt bij de gemeente Eindhoven van het tegenprotest. ,,We monitoren permanent het maatschappelijk sentiment naar aanleiding van de beslissing de pegida-demonstratie toe te laten”, aldus een woordvoerder. 

Spanningen

Het is niet voor het eerst dat extreem-links reageert op een demonstratie van extreem-rechts. Op verschillende plekken in Nederlande leidde de confrontatie tussen de Patriotten van Pegida en antifascisten van AFA tot spanningen. 

Vorig jaar werd een demonstratie van Pegida in Utrecht op last van de burgemeester afgeblazen omdat er gewelddadige sfeer ontstond. Aanhangers van Pegida stelden naast de moskee een scherm op waarop ze beelden lieten zien die joden- en homohaat, terrorisme en geweld zouden symboliseren. Door tegendemonstranten werd onder andere gegooid met blikken, eieren en glas. Ook werd op het plein vuurwerk afgestoken.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven