Volledig scherm
Burgemeester Maarten Houben. © Rene Manders

Antikraak-burgemeester Maarten Houben met spoed op zoek naar ander huis in Nuenen

NUENEN - Na een stevig gesprek met de fractievoorzitters uit de Nuenense gemeenteraad heeft burgemeester Maarten Houben afgesproken dat hij snel vertrekt uit zijn antikraakwoning van de gemeente.

De burgemeester heeft dat na ‘indringend’ en geheim overleg afgesproken met de fractievoorzitters in de Nuenense raad.

Burgemeester Houben woont sinds zijn verhuizing naar Nuenen een jaar geleden antikraak in een huis dat eigendom is van de gemeente. Over de woonsituatie van de burgemeester ontstond eerder deze maand commotie  toen deze krant onder andere onthulde dat hij slechts 340 euro per maand betaalt en dat hij is gewaarschuwd omdat de fiscus de keuze voor een antikraakwoning kan beoordelen als een schijnconstructie om financieel voordeel te boeken. Ook waarschuwingen over het risico van imagoschade, legde de burgemeester naast zich neer.

Informatie

Uit informatie die de gemeente Nuenen nadien nog openbaar heeft gemaakt blijkt bovendien dat de toenmalige wethouders advies van ambtenaren om het huis te verkopen niet hebben opgevolgd. In mei besloten de wethouders voor het huis van de burgemeester een uitzondering te maken terwijl dat vanwege onderhoud, belasting en rente voor de gemeente financieel ongunstig is.

De gemeenteraad was niet geïnformeerd over alle omstandigheden en op verzoek van oppositiepartij D66 zijn de fractievoorzitters na de onthullingen bij elkaar gekomen voor geheim overleg. Een brief en een e-mail die de burgemeester naar hele gemeenteraad heeft gestuurd maken duidelijk dat er met hem afspraken zijn gemaakt voor de nabije toekomst. ,,Ik wil bij deze nogmaals benadrukken dat mijn intrek in de woning altijd van tijdelijke aard is geweest’’, schrijft hij in een brief. In een e-mail die hij nastuurt, voegt hij toe dat er met de fractievoorzitters ‘indringend’ is gesproken over wat tijdelijk is. ,,Hierover heb ik met hen afspraken gemaakt.’’

,,Uw fractievoorzitters hebben mij laten weten dat zij er het volste vertrouwen in hebben dat ik de gemaakte afspraken nakom’’, sluit Houben af.

Afspraken

Wat de afspraken precies zijn, is geheim. D66-fractievoorzitter Bertje van Stiphout bevestigt dat voor haar nu de kous af is. ,,Er zijn zaken aan het licht gebracht en er moest iets gebeuren’’, vat VVD-fractievoorzitter Gaby Scholder samen nadat ze had aangedrongen op verhuizing van de burgemeester.

Met de geheime afspraken voorkomt de burgemeester een publieke discussie over zijn woonsituatie. De gemeenteraad heeft donderdagavond een reguliere vergadering. Het onderwerp staat niet op de agenda.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7779 stemmen