Lucy van Ostade en haar vriend Luuk dineren via Zoon met de familie.
Volledig scherm
Lucy van Ostade en haar vriend Luuk dineren via Zoon met de familie. © René Manders/DCI Media

Apart Samen: ‘Om half zes zitten we allemaal aan tafel met de laptop erbij. Zo zijn we toch nog een beetje samen’

Apart SamenTijdens de coronacrisis missen veel mensen hun dierbaren omdat zij thuis moeten blijven. Maar we zijn vindingrijk en het lukt velen om elkaar op afstand te blijven ontmoeten. Lucy van Ostade en haar familie bedenken in deze tijden allerlei creatieve oplossingen om elkaar te blijven zien.

Lucy van Ostade, geboren en getogen in Eindhoven, maar sinds vier jaar ‘Schijndelse’, gebruikt momenteel alternatieve manieren om familie en vrienden in Eindhoven toch te kunnen blijven zien en spreken. Zo wordt de Whatsapp-groep van de familie vaker gebruikt dan voorheen en wordt zo nu en dan beroep gedaan op het videoplatform Zoom. Hiermee kunnen zelfs de wekelijkse ‘etentjes’ doorgaan. 

Digitaal dineren

,,Normaal gesproken eten ik en mijn vriend elke maandag samen met mijn schoonmoeder, schoonzusje, zwager en hun twee kinderen, maar dat gaat nu al een paar weken niet”, legt Lucy uit. ,,Mijn schoonmoeder kwam daarom met het idee om via Zoom samen te eten. Zij brengt het eten naar iedereen toe en om half zes zitten we allemaal aan tafel met de laptop erbij. Zo zijn we toch nog een beetje samen”, gaat ze verder. ,,Als het een beetje werkt, gaan we misschien wel rouleren met eten maken, zoals we voorheen ook deden.”

,,Misschien komt het bedenken van creatieve oplossingen door het ondernemerschap binnen de familie”, lacht Lucy. ,,Er zijn zo veel manieren waarop je toch met elkaar in contact kan blijven. Met mijn vader, broer, oom, tante en opa uit Eindhoven houden we vooral dagelijks contact via een Whatsapp-groep.

Familie-app

Quote

Dat lekker op reep gaan, zoals we dat op z’n Eindhovens zeggen, dat mis ik wel echt.

Lucy van Ostade

Dat contact met het thuisfront in Eindhoven gaat prima volgens Lucy. ,,Ook met ons opa die vroeger kolenboer is geweest. Hij woont nog altijd thuis in Tongelre en is een hele principiële man. We proberen hem al twintig jaar te leren hoe omgaan met nieuwe snufjes. Met zijn tablet kan hij nu dagelijks in de app lezen wat iedereen aan het doen is”, vertelt ze.

De persoonlijke aandacht voor vrienden en familie mist Lucy het meest.  In het dagelijks leven is ze motorfietstechnicus met een eigen bedrijf. Met mooi weer een biertje drinken en barbecueën, samen een stukje motorrijden of gewoon een terrasje pakken zit er nu even niet in. ,,Dat lekker op reep gaan, zoals we dat op z’n Eindhovens zeggen, dat mis ik wel echt”, geeft Lucy toe. ,,Daarnaast heb ik ook een vriendin die nu hoogzwanger is. Die kan ik nu ook niet zien en haar proces naar de bevalling krijg ik in mindere mate mee. Ook dat vind ik heel jammer.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven