Lil' Kleine stond zo'n anderhalf uur op het podium van de grote zaal van de Effenaar
Volledig scherm
Lil' Kleine stond zo'n anderhalf uur op het podium van de grote zaal van de Effenaar © ED

Aparte show Lil' Kleine vermaakt tienerpubliek, maar mist kwaliteit

recensieEINDHOVEN – Naar aanleiding van Lil’ Kleine’s recentste plaat Alleen trekt de Amsterdammer het land door met de gelijknamige tour. De Amsterdammer bracht zaterdag 25 november een bezoekje aan de Effenaar in Eindhoven.

Het is even wachten op Jorik Scholten, die drie kwartier later dan gepland op het podium verschijnt. De immer opscheppende rapper claimt dat hij bezig is met ‘zijn grootste tour ooit’, al is dit volgens hem sowieso ’de grootste hiphop tour in Nederland ooit’. Met die gedachte in het achterhoofd zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen.

De volgepakte grote zaal van de Effenaar, ruim een maand voor aanvang uitverkocht, maakt het één en ander duidelijk over de 23-jarige rapper. Lil’ Kleine is h-o-t. Zijn teksten, die voornamelijk over geld, drugsgebruik en populariteit gaan, lijken op het eerste gezicht niet geschikt voor de massaal toegestroomde tienermeiden- en jongens. De realiteit is echter anders. Niet alleen 18- en 19-jarigen, nee, ook meiden en jongens van rond de 12 jaar zijn te vinden aan de Dommelstraat. Sommigen overigens onder begeleiding van vaders en moeders.

De weinig verheffende teksten van Scholten kunnen op veel bijval rekenen. Als de Amsterdammer de kaken even op elkaar houdt, wordt er steevast in volle glorie meegezongen en gegild. Liedjes als Krantenwijk, 1, 2, 3, Volume, Loterij en 1.5 vinden gretig aftrek. Mobiele telefoons gaan om de haverklap de lucht in: de servers van Snapchat blijven deze avond met moeite op de been.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Volledig scherm
© ED

Het gegil van het toegestroomde publiek heeft iets aandoenlijks. Lil'Kleine rapt redelijk, maar de zware dreunen van de beats komen regelmaat boven zijn zang uit. Dat maakt het feestje er niet minder om: ruim anderhalf uur blijft het publiek geboeid toekijken. Helemaal als Scholten bij het immens populaire Drank en Drugs zijn shirt uittrekt. De teksten kan hij op dat moment achterwege laten; daar zorgen de fans wel voor.

Slecht verstaanbaar

De tieners zullen zonder meer gesmuld hebben; de kwaliteit van het optreden was desondanks magertjes. Kleine rapte oké, maar was bij vlagen niet goed verstaanbaar. Vreemd waren de tussendoor vertoonde beelden van een interview, waarin de Amsterdammer uitlegt dat hij als bekende Nederlander 'ook wel eens alleen is'. 

De tot twee keer toe terugkerende (blonde en schaars geklede) danseressen voegen eveneens weinig toe. Dat Zij gelooft in mij van André Hazes, één van Kleine's inspiratiebronnen, wordt afgespeeld, was geinig, maar had verder weinig om het lijf. Al met al gaf Scholten dan ook een ietwat vreemde show, maar voor de aanhoudend gillende fans was het waarschijnlijk een avond om nooit te vergeten.

Volledig scherm
© ED
Volledig scherm
© ED
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven