Volledig scherm
© Catharina Ziekenhuis

Apparatuur niet goed schoongemaakt, Catharina Ziekenhuis checkt 649 patiënten

EINDHOVEN - Het Catharina Ziekenhuis roept voor de zekerheid 649 patiënten terug die na 27 januari 2014 een gebitsreiniging hebben ondergaan met een zogenaamde ultrasoontip. Dit om uit te sluiten dat de betreffende patiënten zijn besmet met hepatitis-B, hepatitis-C of hiv. De kans dat dit is gebeurd, is volgens het ziekenhuis klein.

De reden voor de actie van het ziekenhuis is dat de apparatuur voor de tandsteenbehandeling na afloop steeds werd ontsmet met alcohol. Dit had met verhitting moeten gebeuren. Verhitting werkt beter.

Het ziekenhuis benadrukt dat de kans op besmetting klein is. Voor besmetting moet de voorafgaande patiënt het virus dragen van een van de genoemde ziekten, moet de patiënt zelf ook gebloed hebben en moet er bloed op de apparatuur zijn achtergebleven. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis is de kans van overdracht van het virus van bloed naar bloed bij HIV 0,2 procent, bij hepatitis B 25 procent en bij hepatitis C twee procent.

Water

Na een extern onderzoek en na overleg met de GGD (de Gemeentelijke Gezondheidsdienst) heeft het ziekenhuis besloten tot het onderzoek onder de 649 patiënten die na maandag 27 januari 2014 met de ultrasoontip zijn behandeld. Met een ultrasoontip wordt tandsteen losgetrild door geluid. Daarbij wordt gespoeld met veel water.

De betreffende patiënten hebben inmiddels een brief ontvangen waarin ze worden uitgenodigd om deel te nemen aan het bloedonderzoek. Het Catharina Ziekenhuis heeft inmiddels besloten geen mondhygiëne behandelingen meer uit te voeren omdat dit geen primaire taak is van een ziekenhuis. Patiënten worden doorverwezen naar hun tandarts. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is op de hoogte gebracht van de situatie. Het ziekenhuis stelt tijdens kantooruren (08.00 uur - 16.30 uur) telefoonnummer 040 –244 05 50 open voor betrokken patiënten die nog vragen hebben. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven