Volledig scherm
De opgravingen op de hoek Vestdijk-Ten Hagestraat in Eindhoven. Links Ria Berkvens, in de sleuf archeoloog Roel Roggen. © FotoMeulenhof

Archeologen stuiten op fundering poortgebouw kasteel Eindhoven

EINDHOVEN - De plattegrond van het vroegere kasteel Eindhoven is aan een herziening toe, na de ontdekking deze week van funderingen van het poortgebouw dat hier eeuwen geleden gestaan moet hebben. 

De herinrichting van de Vestdijk maakt het mogelijk hier en daar eens grondig in de grond te wroeten. Dat gebeurt momenteel onder meer op de hoek met de Ten Hagestraat. Archeologen van bureau Raap uit Weert, werkend in opdracht van de gemeente, hebben drie loodzware funderingsmuren blootgelegd, op -verrassend- slechts een halve meter onder het maaiveld. 

Maandag wordt verder gegraven. Daarna is het alweer snel gedaan met het opgravingswerk. De grote tijdsdruk -er zijn maar enkele dagen voor het onderzoek uitgetrokken- en de geringe breedte van de sleuven maken het de archeologen niet bepaald gemakkelijk, zegt Ria Berkvens van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant die het opgravingswerk coördineert. En dan heeft ze het nog niet eens gehad over de talloze kabels en leidingen in de grond.  

Gatenkaas

De opgravingen zorgen ervoor dat de ‘gatenkaas’ die de jaren geleden gemaakte plattegrond van het kasteel in feite is, wat verder kan worden ingevuld én bijgesteld. ,,Van dit gebouw op deze plek wisten we niets”, zegt Berkvens. ,,Daar waar die groene leidingen liggen, troffen we een ronde muur aan", wijst ze. ,,Toen zijn de alarmbellen gaan rinkelen: dat muurwerk kwam niet overeen met de reconstructies die op basis van de opgravingen dertig jaar geleden gemaakt zijn.” Ze wijst op de dikte en zwaarte van de massieve ondergrondse muren: ,,Het moet een enorm poortgebouw zijn geweest.”

Roel Roggen van bureau Raap is enthousiast over de locatie. ,,Je maakt het als archeoloog niet elke dag mee dat je op een kasteelterrein mag werken. Ik verwacht  dat we hier een grote U-vorm gaan zien. Mogelijk dat hier een toren heeft gestaan. Onderzoek moet dat uitwijzen”, zegt Roggen. 

Aardewerkscherven

Aan vondsten heeft de bodem, behoudens wat aardewerkscherven, nog niet zo heel veel prijsgegeven. Maar ook dat heeft volgens Berkvens en Roggen alles te maken met de korte onderzoeksperiode die de archeologen gegund is én de beperkte breedte van de sleuven waarin gewerkt wordt. Het liefst zouden de archeologen nog een paar weken door hebben gegraven en gezocht. ,,De gracht hierlangs bevat vermoedelijk veel meer vondstmateriaal, maar dat blijft nu zitten", zegt Berkvens.  

In samenwerking met indebuurt Eindhoven