Volledig scherm
Ook in 2e instantie heeft woonzorgstichting Archipel uit Eindhoven bij de rechter bot gevangen in de rechtszaak over een subsidie van 1,9 miljoen euro voor de bouw van Zuiderpark (voorheen Gagelbosch, foto). © Google Maps

Archipel Eindhoven vangt bot in rechtszaak over 1,9 miljoen subsidie

EINDHOVEN - Ook een tweede poging van woonzorgstichting Archipel om alsnog 1,9 miljoen subsidie van de gemeente Eindhoven te krijgen, is mislukt. In een civiele procedure zijn de eisen van Archipel verworpen. 

Eerder wees ook de bestuursrechter de eis van de stichting met diverse woonzorgcentra in Eindhoven af. Archipel zegt dat de gemeente Eindhoven in de crisisjaren de toezegging van subsidie voor de bouw van Zuiderpark, het voormalige Gagelbosch, ten onrechte niet nakwam. Eindhoven besloot de 1,9 miljoen te steken in het vlot trekken van de bouw van Meerrijk in Meerhoven. Ook omdat uitkering van het geld aan Archipel ongeoorloofde staatssteun zou zijn, zo redeneerde het college van B en W. 

Archipel bestreed dat; er zouden mogelijke oplossingen zijn voor het verbod om derden te sponsoren. Ook voerde de organisatie aan dat er ook ander projecten zijn waar het is gebeurd. Maar volgens Eindhoven zijn dat onvergelijkbare projecten. 

De rechter stelt dat het rijksgeld om woningbouw te stimuleren in de crisis aan de gemeente ter beschikking is gesteld, niet aan Archipel. Ook zijn er geen harde overeenkomsten waaruit blijkt dat het geld naar Gagelbosch had gemoeten. En dus mocht Eindhoven er zelf over beschikken. Dat het naar Meerrijk is doorgesluisd is ook door de minister goedgekeurd, achteraf. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven