Volledig scherm
Space-S op Strijp-S wint de Dirk Roosenburgprijs. © Patrick Meijs/Architectuurcentrum

Architectuurprijs Eindhoven voor Space-S

EINDHOVEN - Woningbouwproject Space-S heeft vrijdagmiddag de Dirk Roosenburg architectuurprijs van de stad Eindhoven gekregen. De jury koos het project Space-S waar toekomstige bewoners vanaf dag één betrokken waren, 'vanwege de architectonische kracht', maar zeker ook vanwege de 'co-creatie', een belangrijke ontwikkeling in Eindhoven. 

Dat is vrijdagmiddag bekendgemaakt in het NatLab. De prijs wordt sinds 1989 tweejaarlijks uitgereikt. De laatste jaren georganiseerd door het Achitectuurcentrum Eindhoven. Eerdere winnaars waren onder meer de Lichttoren, De Witte Dame en spilcentrum 't Hofke (Tongelre). 

De jury prees vooral ook het lef en doorzettingsvermogen van corporatie Woonbedrijf om de bewoners al zo vroeg te betrekken bij het invullen van het project met 400 woningen, tussen Torenallee en Schootsestraat/Kastanjelaan. Dat leidde ook tot daadwerkelijke veranderingen. Zo kozen de bewoners niet voor een gesloten woonblok, maar voor losse blokken met groene tussenruimtes en daken.  De woongemeenschap die zo ontstond bemoeit zich nu ook intensief met het gebruik van de gezamenlijke delen van Space-S. Het project illustreert ook dat de rol van architecten - in dit geval Inbo en Urhahn als stedenbouwkundige - verandert, stelt de jury. Die moet het proces bewaken en met bewoners toewerken naar een 'functioneel en esthetisch eindresultaat'. 

Volledig scherm
Space-S, het woonproject op Strijp-S wint de Dirk Roosenburgprijs 2017. © Rufus de Vries/Architectuurcentrum Eindhoven

Lof was er ook voor andere genomineerde projecten, zoals de renovatie van Philipsdorp door Woonbedrijf ('een erfgoedprijs zou zeker op zijn plaats zijn'), gebouw RAG op Strijp-R van Piet Hein Eek Architecten ('een architectuurprijs waardig'), het 'kwalitatief hoogwaardige en aansprekend schoolgebouw' van SintLucas op Strijp-S van architectenbureau Cepezed en de transformaties van pompgebouw TAQ op Strijp-T (architecten Niels Olivier/BO.2, gebruiker Settels Savenije) en Philips Lighting (Diederendirrix voor Foolen & Reijs Vastgoed). 

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar de renovatie van Philipsdorp door Woonbedrijf en de Bouwhulpgroep als architect. Er werden 1741 stemmen uitgebracht, 382 voor de winnaar. "Daar hebben we nog werk te doen", aldus voorzitter Margriet Eugelink, "want we willen juist de discussie over architectuur in de stad bevorderen."

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Space-S op Strijp-S wint de Dirk Roosenburgprijs. © Patrick Meijs/Architectuurcentrum
Volledig scherm
Bewoners van Space-S, het woonproject op Strijp-S. © Rufus de Vries/Architectuurcentrum Eindhoven
Volledig scherm
Bewoners van Space-S, het woonproject op Strijp-S. © Rufus de Vries/Architectuurcentrum Eindhoven
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven