Skateboarder Jeroen Sara tijdens het NK skateboarden (park bowl) in Area 51 op Strijp-S in Eindhoven.
Volledig scherm
Skateboarder Jeroen Sara tijdens het NK skateboarden (park bowl) in Area 51 op Strijp-S in Eindhoven. © FotoMeulenhof

Area 51 in Eindhoven krijgt nieuwe baan, buitenbaan én kelder voor urban music en art

EINDHOVEN - Skate- en BMX-centrum Area 51 op Strijp-S krijgt een nieuwe, door gebruikers ontworpen baan, een nieuwe horecaruimte met zicht op de stuntende gebruikers én een muziek- en kunstruimte in de kelder. De klus moet nog dit jaar geklaard worden met geld uit de Brainport Regiodeal. 

Doel van de stichting Area 51 en coöperatie Emoves is om alle takken van ‘urban culture’ bij elkaar te brengen. Zowel sport, cultuur, muziek én dans moeten een plekje krijgen in de voormalige Philips machinefabriek die straks 24/7, 365 dagen per jaar moet bruisen. Of alles in één keer uitgevoerd kan worden moet de komende maanden blijken. De organisaties hebben voor de verbouwing 4 miljoen euro beschikbaar uit de Regiodeal. Later wordt waarschijnlijk ook nog een overdekte buitenbaan voor skates, skateboards en BMX-fietsjes aangelegd. Maar daarvoor moet eerst de woontoren Haasje over naast Area 51 afgebouwd zijn. 

Hoogbouw op Strijp-S in Eindhoven: Haasje Over, sociale woningbouw door corporatie Trudo, in de hoogte, om skate- en BMX-hal Area 51 te sparen. Momenteel wordt gewerkt aan de toren.
Volledig scherm
Hoogbouw op Strijp-S in Eindhoven: Haasje Over, sociale woningbouw door corporatie Trudo, in de hoogte, om skate- en BMX-hal Area 51 te sparen. Momenteel wordt gewerkt aan de toren. © VMX/Sint Trudo

Dat plan hebben voorzitter Thom Aussems van de stichting Area 51 en directeur Pim van den Bos dinsdagavond gepresenteerd aan de gemeenteraad van Eindhoven.  Het ‘upgraden’ van Area 51 is bedoeld om de urban culture in Eindhoven een flinke zet te geven. Tegelijkertijd wil de organisatie meer aanwezig zijn in wijken om jongeren te bereiken. En wordt er gewerkt aan het professionaliseren van de organisatie die ook meer commerciële activiteiten wil organiseren en sponsors aan zich wil binden. Daarvoor worden de aparte groepen, ondernemers en sporters bijeen gebracht worden in de coöperatie. Aussems vertelde dat dat bijvoorbeeld voor de graffiti-kunstenaars - van oudsher wars van organisatie en gezag - een behoorlijke stap is. Voor deze verbetering van de organisatie is ook geld beschikbaar uit de regionale Brainportgelden van het Rijk. 

Opknapbeurt oude machinefabriek

In totaal is een aanvraag van bijna 4 miljoen euro voor de infrastructuur én organisatie van urban culture goedgekeurd uit de rijkspot van 130 miljoen voor Brainport. Dat geld komt uit sector 'verbetering van voorzieningen'. Daar staat een bijdrage uit de regio van ruim 7 miljoen tegenover, de zogenaamde cofinanciering. Maar dat geld is al uitgegeven. Voor een deel aan een grote opknapbeurt voor de machinefabriek van Philips. 

Skate- en BMX-hal Area 51 op Strijp-S in Eindhoven.
Volledig scherm
Skate- en BMX-hal Area 51 op Strijp-S in Eindhoven. © Menno Boon

Die zou aanvankelijk tijdelijk blijven staan, maar drie jaar werd geleden besloten dat het een permanent onderkomen voor urban sports moest worden. De woningbouw wordt er nu deels overheen gebouwd. Daarna is door eigenaar woningcorporatie Trudo flink geïnvesteerd in onder meer (geluids)isolatie, luchtbehandeling en het opengooien van de gevels en het dak. Bovendien hebben de partijen betrokken bij de ontwikkeling van Strijp-S (de gemeente en VolkerWessels) een tegenvaller moeten noteren door het blijven van Area 51. Daardoor wordt immers minder grond verkocht. De kosten voor de verbouwing en de tegenvaller zijn samen ruim 7 miljoen euro groot. 

Kevin van Ekert tijdens de Wheelchair Challenge in  Area 51 op Strijp-S in Eindhoven.
Volledig scherm
Kevin van Ekert tijdens de Wheelchair Challenge in Area 51 op Strijp-S in Eindhoven. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Of de resterende 4 miljoen euro genoeg is om alle wensen van  Area 51/Emoves te realiseren is een vraag die de komende maanden beantwoord moet worden. Daarom willen Van den Bos en Aussems ook nog geen illustraties of het filmpje met animatie van de nieuwe Area 51 beschikbaar stellen. Eerst maar eens een aannemer zoeken die het plan voor dat geld gaat uitvoeren, aldus Van den Bos. ,,Maar dit is een unieke kans die we nooit meer krijgen, nu er geld is van het rijk. We hebben al een permanent gebouw en nu kunnen we dat ook nog optimaliseren. Daar wordt in het hele land met jaloezie op gereageerd", aldus de Area 51-directeur. 

Nieuwe muziekruimte in kelder

Meest indrukwekkende onderdeel van de verbouwing is wel de nieuwe muziekruimte van 400 vierkante meter in de kelder (ook goed tegen geluidsoverlast). Daar kunnen hiphoppers en andere urban music-makers terecht, ook voor studio-opnames. Area 51 wil niet concurreren met podia als Popei en de Effenaar; daar is al wel overleg mee gevoerd. De overige 3000 vierkante meter kelder heeft maar een hoogte van 1,60 meter. Die kan wel ingezet worden om licht- en graffitikunstenaars ruimte te bieden, denkt Van den Bos. Zo ontstaat onder meer een grote expositieruimte. 

In 2018 is de muur tussen het BMX-park en de skatehal Area 51 in Eindhoven weggehaald. Nu ontwerpen alle gebruikers samen een nieuwe gezamenlijke baan.
Volledig scherm
In 2018 is de muur tussen het BMX-park en de skatehal Area 51 in Eindhoven weggehaald. Nu ontwerpen alle gebruikers samen een nieuwe gezamenlijke baan. © Jean Pierre Reijnen

Verder komt er in ieder geval een nieuwe entree aan het Ketelplein, met lift, om het pand beter toegankelijk te maken. Wie straks de nieuwe 'kantine’ bezoekt heeft vrij zicht op de baan doordat de muren boven verwijderd worden. Ook kunnen er straks tribunes opgesteld worden voor meer publiek. De nieuwe baan voor skaters, skateboarders, steppers en BMX’ers samen, wordt nog ontworpen door Platform 51, een groep van alle gebruikers. Een deel van het materiaal daarvoor heeft Area 51 al op de kop getikt. Dat komt van de baan die Red Bull voor zijn Unchallenged BMX-evenement eind november in Nijmegen heeft laten bouwen. Van den Bos was de ontwerper. Hij heeft Red Bull zover gekregen dat die het hout in Eindhoven afleverde. 

De buitenbaan zal alleen onder beheer van Area 51 toegankelijk zijn om geluidsoverlast voor de buren op Strijp-S tegen te gaan, aldus Van den Bos. Op de vergrootte verdieping is plaats voor urban dans. Nu is daar al dansschool On the One van Niek Traa (van dansgroep The Ruggeds) actief. 

Training inline skaters voor Winterclash in Area 51 (archieffoto 2015).
Volledig scherm
Training inline skaters voor Winterclash in Area 51 (archieffoto 2015). © Kees Martens

In samenwerking met indebuurt Eindhoven