Volledig scherm
© Menno Boon

Arnol Kox uit Eindhoven moet van rechter opnieuw minderen met voeren van duiven (video)

DEN BOSCH - Duiven voeren mag in Eindhoven. Broodkruimels op straat gooien ook. Maar niet zo veel dat de vogels het laten liggen. Dan is het afval en dan is stadspredikant Nol Kox echt strafbaar.

Zo vonniste politierechter M. van Vliet donderdagochtend in elf zaken die tegen Eindhovens bekendste bewoner waren aangespannen.

Kox (63) wordt overtreding van de afvalstoffenwet verweten en hij veroorzaakt overlast door duiven in het centrum te voeren. Al vele malen is Kox hiervoor voor de rechter verschenen en telkens gaat hij weg met het idee dat hij wel mag voeren, maar met mate. En hoewel Van Vliet ‘nu duidelijkheid’ had beloofd, kwam die opnieuw niet. Want: hoeveel is nu echt te veel?

Zelf legt Kox, donderdag opnieuw bijgestaan door topadvocaat Bert de Rooij, de schuld bij de gemeente. Die vervuilt en beschadigt het milieu door alles te bestraten. De duiven -zelf milieu- verhongeren en daarom grijpt Kox in, ter bescherming van het milieu.

Officier M. Schenk ging daar toch niet in mee en eiste per overtreding 50 euro boete. Die legde Van Vliet ook op, maar dan voorwaardelijk. Nol hoeft niet te betalen, totdat hij opnieuw in de fout gaat. De stadspredikant zei in eerste reactie even met voeren te stoppen, maar hoopt dat de kinderen van Eindhoven hun gevederde vriendjes in zijn plaats gaan bijstaan.

Lees alles in het ED van vrijdag of in de digitale krant.

Arnol Kox stond donderdag voor de rechter voor het voeren van duiven. De stadsprediker werden 12 overtredingen ten laste gelegd. Hij werd veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 550 euro, dus stopt hij komend jaar met voeren. Maar hij heeft al een oplossing voor zijn duifjes

In samenwerking met indebuurt Eindhoven