Arrangeur van PhilZuid zit niet stil in coronatijd: ‘Lekker puzzelen met noten’
EINDHOVEN - Horen we uit de muziekwereld momenteel vooral wat er allemaal niet kan, er zijn ook musici die wel varen bij corona. Roger Niese, muzikant en arrangeur bij onder meer Philharmonie Zuidnederland, is zo iemand. Beethoven, Verdi, Puccini; de Limburger zet ze naar zijn hand, maar net zo goed een Toon Hermans-medley.
Delen per e-mail
Corona daagt in alle opzichten uit tot minder en kleiner. Mogen er geen tachtig musici op een podium, dan doen we het maar met vijfentwintig; kunnen we groter symfonisch werk momenteel niet spelen, dan maken we er een bewerking van.
Roger Niese (51) uit Roermond is arrangeur en maakt bewerkingen van bestaande partituren voor kleine bezettingen, coronaproof. Philharmonie Zuidnederland, het orkest waarin hij (bas)klarinet speelt, is een van zijn opdrachtgevers. ,,Heerlijk om te doen, puzzelen op mijn zolderkamertje, de noten zo herschikken dat de essentie van een stuk overeind blijft.”
Ik ben nog uit de tijd dat het harmonieleven glorieerde
Niese bewerkt muziek van grote naar kleine bezettingen en - in betere tijden - andersom. ,,Ik krijg vaak te horen dat mijn ingeklonken bewerkingen de indruk wekken van een groot orkest, en dat ervaar ik als een compliment.”
Harmonie en fanfare
Roger Niese komt uit de wereld van harmonie en fanfare, een wereld waarin van oudsher veel wordt gearrangeerd. Hij groeide op met het harmonieorkest als middelpunt van zijn sociale en muzikale leven.
,,Ik ben nog uit de tijd dat het harmonieleven glorieerde. In de jaren negentig kwam de klad erin, de meeste harmonieorkesten zijn behoorlijk uitgedund, maar ik heb zo’n idee dat we de slechtste tijd hebben gehad. Een van mijn kinderen speelt nu in de harmonie van Melick, en ik zie gelukkig veel terug van het moois waar ik als kind van heb genoten en veel van heb geleerd.”
Ik heb weleens wat geschreven, maar dat legde ik na tien maten al weg. Maar spelen met het materiaal van een ander kan ik wél
Niese, naast speler ook dirigent van harmonieorkesten, laat er geen onduidelijkheid over bestaan: arrangeren is iets heel anders dan componeren, en dat laatste kan hij niet. ,,Ik heb weleens wat geschreven, maar dat legde ik na tien maten al weg. Maar spelen met het materiaal van een ander kan ik wél.”
Van vastelaovend tot Beethoven
Hij kreeg al jong de vraag om eens iets te bewerken, bij harmonieorkesten is die vraag gangbaarder dan bij symfonieorkesten, omdat de wereld van het symfonieorkest rijker is dan die van het harmonieorkest. Inmiddels heeft hij een grote verzameling bekende en minder bekende stukken onderhanden genomen, variërend van muziek voor de Limburger Vastelaovendconcerten tot de zevende symfonie van Beethoven. Onlangs opende hij de site symphonic-transcriptions.com, waarop hij zijn bewerkingen aanbiedt.
Op de vraag wat een arrangeur doet geeft Niese een poëtisch antwoord. ,,Ik herschik muziek.” En wat maakt hem een goed, want veelgevraagd arrangeur? ,,Ik kan goed kleuren met de beschikbare instrumenten.”
Kleurplaat
Kleur is alles bij arrangeren. ,,Elk instrument heeft zijn eigen klankkleur. Een componist kiest bij zijn muziek bewust voor een bepaald instrument of combinatie, om zo dicht mogelijk te komen bij wat hij wil uitdrukken. Bij het arrangeren ga je de partijen verleggen met de insteek om die uitdrukking zo goed mogelijk te behouden met de instrumenten die tot je beschikking staan. Ik maak een raamwerk, en dat kleur ik in.” Zoals een kleurplaat? ,,Nee, zoals een schilderij”, lacht Niese, ,,een kleurplaat klinkt te gemakkelijk.”
Niese heeft veel aan zijn ervaring als orkestmusicus, maar ook aan zijn vermogen zich een klankvoorstelling te maken. ,,Software kan me daarbij helpen, maar meer als controle. Je moet bovendien weten wat de mogelijkheden van de instrumenten zijn. In mijn geval betekent dit dat ik regelmatig advies vraag aan een strijker uit het orkest.”
Het fijnste is als er een piano of een accordeon voorhanden is, daarin kan ik heel wat noten ‘wegmoffelen’
Zevende van Beethoven
We nemen de Zevende symfonie van Beethoven als voorbeeld. Speel je die normaal gesproken met minstens vijftig musici, Niese maakte een bewerking voor acht blazers en vijf strijkers. ,,Ik kon de partijen niet één op één overzetten, ik miste een paar blaasinstrumenten en ik had maar één strijker per partij. Een bijzonder trekje voor de altviool bijvoorbeeld zet ik over naar de fagot, die lijkt qua timbre op de alt maar heeft meer draagkracht. Een viool die in z’n eentje lang en luid hoge noten moet spelen moet ik de juiste ondersteuning geven vanuit de middenstemmen en de bas, anders klinkt-ie niet. Het fijnste is als er een piano of een accordeon voorhanden is, daarin kan ik heel wat noten ‘wegmoffelen’.”
Toon Hermans-medley
Beethoven, Strauss, Verdi, Rossini, Rimsky Korsakoff, Puccini; Niese draait er zijn hand niet voor om, net zo min als voor een Toon Hermans-medley, die PhilZuid met carnaval zal spelen. Hij is een tevreden mens. ,,Ik ben in de eerste plaats uitvoerend musicus, daar ligt mijn hart, maar ik kan enorm genieten van een hele middag op mijn zolderkamertje, puzzelend met noten die een goede plek moeten krijgen in een andere setting, iets moois makend dat de oorspronkelijke partituur recht doet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Een cruciale dekkingsfout, op een cruciaal moment: ‘Enorm zuur, want we hebben hard gewerkt’
In een wedstrijd die geen winnaar verdiende, ging het in blessuretijd mis voor het knokkende FC Eindhoven. Een dekkingsfout resulteerde in de late 1-0 van hoogvlieger De Graafschap. -
Meisje (17) en hond geschept door auto in Eindhoven
EINDHOVEN - Een zeventienjarig meisje is ernstig gewond geraakt nadat zij werd aangereden op de Floralaan Oost in Eindhoven. Ze is met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis in Tilburg. Meerdere ambulances en een traumahelikopter kwamen ter plaatse. -
PREMIUM
Speciale teststraat voor kinderen in Eindhoven: 'We willen niet dat een kind hier trauma's oploopt’
EINDHOVEN - Een wattenstokje in je keel en neus is voor de meeste volwassenen al een weinig prettige ervaring, laat staan voor een kind. Op de XL testlocatie in Eindhoven is daarom een speciale corona teststraat ingericht voor wie jonger is dan zeven jaar. -
PREMIUM
Renout uit Best coacht de coaches voor sporters en ondernemers uit de crisis: ‘Kom uit je slachtofferrol’
EINDHOVEN - Slachtoffer van de coronacrisis? Stop met de omstandigheden de schuld te geven, zegt Renout Polder uit Best tegen personal trainers en business coaches. Meer dan 200 deelnemers volgen zijn online coachingprogramma Performance Project. -
Recensie
Bij livestream-concert van PhilZuid zie je de mens achter de muzikant
-
FC Eindhoven mist tegen De Graafschap zeker vier spelers vanwege coronaperikelen
FC Eindhoven kan zondag tegen De Graafschap niet beschikken over Jorn Vancamp, die zelf via sociale media meldt het coronavirus onder de leden te hebben. Drie van zijn teamgenoten zijn uit voorzorg in thuisisolatie geplaatst en ook niet inzetbaar, aldus de club. -
PREMIUM
Top 10: dit waren de culturele hoogtepunten van Brabant in (rampjaar) 2020
DEN BOSCH/BREDA/EINDHOVEN - 2020 was op cultureel gebied een rampjaar. In maart viel de culturele wereld vanwege het coronavirus stil en dat zou later nog twee keer gebeuren. Maar de cultuur bleek veerkrachtig. De kunstredacties van de drie Brabantse kranten zetten de hoogtepunten nog eens op een rij. -
PREMIUM
Mark Gillis wordt nu herkend op straat: 'We zijn voor ons doen heel gewoon gebleven’
OMMEL - In vrijwel alles lijkt Mark Gillis op zijn vader Peter. Ze hebben hetzelfde postuur, ze hebben hetzelfde loopje, kunnen allebei bot uit de hoek komen, hebben een voorliefde voor (jonge) vrouwen en hebben dezelfde handelsgeest.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven