Volledig scherm
Verpleegkundigen aan het werk op de intensive care-afdeling van het Catharina Ziekenhuis. (De 'patiënt' op de foto is een acteur). © vrij

Arts uit Eindhoven blij met erkenning voor patiënten die trauma oplopen na verblijf op intensive care

EINDHOVEN- De vereniging IC Connect, die zich inzet voor patiënten die een trauma hebben opgelopen als gevolg van verblijf op een intensive care-afdeling, krijgt alsnog erkenning en 45.000 euro subsidie van het ministerie van Volksgezondheid. De erkenning was aanvankelijk geweigerd omdat het ziektebeeld nog niet voldoende duidelijk zou zijn. 

Voorzitter van vereniging IC Connect is de Eindhovense arts Marianne Brackel. Zij belandde in 2008 op de IC-afdeling van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven vanwege een ernstige longaandoening. Zij herstelde, maar kreeg daarna tal van stoornissen die ze niet thuis kon brengen, zoals concentratieverlies, slapeloosheid en depressies. Het bleek het Post Intensive Care Syndroom (Pics).

Pas in 2012 is duidelijk geworden dat dit trauma na een IC-opname daadwerkelijk bestaat. Ook familieleden van patiënten, die van dichtbij hebben meegemaakt wat er op de IC is gebeurd, kunnen Pics krijgen.  

Het Catharina Ziekenhuis Eindhoven heeft in oktober vorig jaar een bijeenkomst belegd voor mensen met Pics.  Anesthesioloog-intensivist Marc Buise van het Catharina maakt zich sterk voor deze groep patiënten. De bijeenkomst trok ruim tachtig oud-patiënten en familieleden. 

Blij en opgelucht 

Brackel is blij en opgelucht dat de patiëntenvereniging nu toch subsidie krijgt. ,,Het is een erkenning van de problematiek voor ex-IC-patiënten en hun naasten. Nu krijgen we financiële mogelijkheden om de impact van een IC-opname te helpen beperken."

Alle achttien hoogleraren intensive care, de intensivistenvereniging NVIC en de vereniging van IC-verpleegkundigen hebben de aanvraag voor erkenning ondersteund. Als eerste actie brengt IC Connect dit jaar een website in de lucht waar Pics-patiënten hun ervaringen kunnen uitwisselen. Dat voorziet volgens de vereniging in een grote behoefte.  

Jaarlijks belanden 82.000 mensen op de intensive care. Dankzij betere medische zorg overleeft negentig procent. Maar de keerzijde is dat een deel van deze patiënten later traumatische klachten krijgt. 

Volledig scherm
Marianne Brackel. Archieffoto Irene Wouters/fotomeulenhof © Irene Wouters
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven