Volledig scherm
Nascheiding restafval © Attero

Attero sleept Cure voor rechter

EINDHOVEN - Afvalverwerker Attero sleept afvalbeheerder Cure voor de rechter. Aanleiding is het plan van Cure in Eindhoven om met het Deense bedrijf Dong in zee te gaan voor een nieuwe methode van de verwerking van afval

Dat heeft Cure bekendgemaakt. Op 29 augustus dient er een kort geding voor de Bossche rechtbank tussen beide partijen. Ook Attero wilde met Cure in zee gaan, maar vist nu achter het net omdat Cure voor Dong heeft gekozen.   

Enzymenfabriek
Cure is het samenwerkingsverband voor afvalbeheer van de gemeenten Eindhoven, Valkenswaard en Geldrop-Mierlo. Om de hoeveelheid restafval terug te dringen wil Cure samen met Dong een zogenoemde enzymenfabriek bouwen in Acht

In die fabriek wordt gebruik gemaakt van de natte nascheidingstechniek van Dong, een Deense firma die ook bij Manchester in Engeland  zo'n verwerkingsinstallatie aan het bouwen is.  In Engeland werkt Dong voor eigen rekening en risico. 

Kosten
In Eindhoven is afgesproken dat Eindhoven, Valkenswaard en Geldrop/Mierlo garant staan voor een groot deel van de bouwkosten. Die kosten bedragen naar verwachting 80 tot 85 miljoen euro. In ruil daarvoor berekent Dong een lager tarief voor verwerking van het huisvuil uit deze drie gemeenten. 

Bij de betrokken gemeenteraden bestaat echter grote huiver om in te stemmen met dit plan. Enerzijds vanwege de financiële risico's die er aan verbonden zijn. Anderzijds omdat een aantal fracties vindt dat de overheid het bouwen van dergelijke installaties moet overlaten aan het bedrijfsleven.    

Vertrouwen
Cure wil zolang de zaak onder de rechter is 'geen inhoudelijke mededelingen doen', zo laat het bedrijf in de eigen nieuwsbrief weten. ,,Maar wij zien de uitkomst van de procedure met vertrouwen tegemoet."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven