Volledig scherm
Het nieuwe Augustinianum (links) en het oude op één foto. De nieuwbouw is al te klein vanwege de explosieve groei van het aantal leerlingen. © Ronald Otter

Augustinianum Eindhoven opent dependance vanwege snelle groei


EINDHOVEN - Het Augustinianum in Eindhoven opent op korte termijn een dependance in een schoolgebouw in de buurt. Dat is hard nodig, omdat de pas dit jaar in gebruik genomen nieuwbouw van de middelbare school nu al te klein is geworden voor de explosieve groei van het aantal leerlingen. 

Een inschrijvingsstop komt er voorlopig niet, aldus rector Maarten de Veth in een mailtje aan de ouders van alle leerlingen. 

Het Augustinianum aan de Dirk Boutslaan/Geldropseweg heeft dit schooljaar het nieuwe gebouw in gebruik genomen. Maar het aantal leerlingen van de middelbare school voor havo en vwo groeit veel harder dan verwacht. Van tussen de 900 en 1000 naar waarschijnlijk over de 1100 in het nieuwe schooljaar 2018/2019, aldus De Veth.

Het nieuwe gebouw is daar niet op berekend; daarbij is uitgegaan van een gelijkblijvend aantal leerlingen. Met als gevolg dat er nu al ruimtegebrek is. Klachten daarover van leerlingen hebben volgens De Veth ook te maken met het wennen aan het nieuwe gebouw. Maar hij erkent wel dat het Augustinianum nu 'aan zijn max' zit. ,,Er kunnen geen leerlingen meer bij."

Volledig scherm
Eindhoven rondleiding door het nieuwe Augustinianum. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Het schoolbestuur kiest daarom voor een dependance, in vakthermen een  ‘dislocatie’. Waar die ligt, kan De Veth nog niet zeggen, omdat de contracten nog niet zijn getekend. Maar het gaat om 'een klein onderwijspand in de directe omgeving van de school waar alle voorzieningen aanwezig zijn om goed onderwijs te verzorgen', aldus het mailtje. 

Daar zullen honderd tot tweehonderd leerlingen les krijgen. De brugklassers en waarschijnlijk ook de tweedejaars blijven in het hoofdgebouw. Wisselende groepen worden in het bijgebouw ingeroosterd. ,,Al proberen we het wisselen van locatie zo veel mogelijk te beperken; leerlingen hebben er dan bijvoorbeeld een dag of een dagdeel les." 

Volledig scherm
Afscheid Augustinianum, groepsfoto van alle leerlingen en leraren (behalve veel eindexamenkandidaten die al weg zijn). Foto hoort bij pr voor nieuwbouwproject Augustus dat door Hurks Vastgoedontwikkeling georganiseerd wordt op de plaats van de school. © Willeke Machiels

De Veth verwacht dat het Aug tijdelijk gebruik moet maken van het tweede gebouw. De komende jaren zal de groei niet meer explosief zijn, denkt de Aug-rector. ,,In de dorpen groeit het aantal jongeren al niet meer, alleen nog in Eindhoven. En we hebben ook geen expansiedrift", benadrukt de rector. Hij zegt dat juist de keuze voor een dependance ingegeven is door de gedachte om de school kleinschalig te houden. ,,Als we noodgebouwen hadden geplaatst, zouden er echt te veel leerlingen op het terrein zijn." 

Een leerlingenstop was nog een andere optie. ,,Maar dat brengt veel onrust en teleurstelling met zich mee en dat willen we niet. We gaan het jaar voor jaar bekijken; eerst maar eens zien wat er in maart met de inschrijvingen gebeurt", zegt de schooldirecteur. 

Niet alleen de nieuwbouw is de oorzaak van de groei, zegt de rector. ,,De afgelopen vier jaar kennen we een groei, het aantal brugklasleerlingen is zelfs verdubbeld van 147 toen ik kwam in 2013 naar 300 dit schooljaar. Of dat met de terugloop bij het Strabrecht College in Geldrop te maken heeft? Dat kán, maar ik zou het niet weten", klinkt het diplomatiek. ,,Ik denk dat het ligt aan het pedagogisch warme bad dat leerlingen bij ons vinden. En we krijgen zowel leerlingen uit Eindhoven, als uit omliggende gemeenten, maar ook uit den verre: uit Lierop, Helmond, Nederweert, Nuenen, noem maar op."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven