Theater op Autside Creatief.
Volledig scherm
Theater op Autside Creatief. © Jean Pierre Reijnen

Autside Creatief in Eindhoven: platform voor ontwikkeling autistische jongeren

EINDHOVEN - Jongeren met autisme lieten zondagmiddag zien wat ze in hun mars hebben. Hun evenement Autside Creatief in het Klokgebouw bood improvisatie-theater, dans, fotografie, muziek, action painting en vooral gezelligheid.

,,We hebben het evenement helemaal zelf georganiseerd", vertelt een trotse Mike (22). De Eindhovenaar is een van de vijftien vrijwilligers van de stichting Autside. ,,Eerst hebben we bekeken wat we wilden, vervolgens een draaiboek gemaakt en daarna gekeken welke taak het beste bij iemand paste. En het resultaat zie je vandaag." En dat resultaat loog er niet om. De openingsactiviteit was improvisatie-theater. De leiding was bij de 19-jarige Muriel uit Eindhoven in goede handen. ,,Het ging inderdaad goed", lacht ze na afloop. ,,Het was de eerste keer dat ik zoiets deed."

Dialogen

Ze kreeg de aanwezige jongeren, zowel de vrijwilligers als de bezoekers mee in spontane, bizarre dialogen en kolderieke situaties. Wat uiteraard voor veel plezier zorgde. ,,Ik geef graag een lach aan andere mensen", zegt Muriel.

,,Het is mooi om deze jongeren te zien groeien door het organiseren van dit maar ook eerdere evenementen", laat voorzitter Jarrel Beets van de stichting Autside weten.

Samen met drie andere bestuursleden geeft Beets sturing aan de vijftien vrijwilligers. ,,Autside biedt jongeren met autisme een platform om zichzelf te ontwikkelen en vooral ook hun talenten te ontdekken en daar iets mee te doen. En als ik dan zien hoe deze middag van start gaat, ben ik trots op ze."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven