Avular uit Eindhoven laat ‘je wildste roboticadromen uitkomen’
EINDHOVEN - Veel bedrijven willen wel een mobiele robot bouwen, maar kunnen het niet. Avular uit Eindhoven won vorige week de ASML Young Makers Award en biedt de helpende hand met een modulair robotbrein. ,,Wij laten je wildste roboticadromen uitkomen.”
Op tafel ligt een drone. Niet zo gek bij een bedrijf dat drones voor de zakelijke markt ontwikkelt en verkoopt. ,,Maar ooit komen we van het predicaat af dat we alleen dronebouwer zijn”, zegt Yuri Steinbuch, operationeel directeur van Avular. Waar het vandaag om gaat ligt naast die drone: een vierkant zwart doosje. Een robotbrein.
,,Maar weinig bedrijven kunnen daadwerkelijk een mobiele robot bouwen. Dat is zonde, als je het mij vraagt.”
Ja, een robotbrein ja. Een brein dat bedrijven vanaf eind mei kunnen kopen om daarmee mobiele robots te bouwen. Steinbuch ziet een groeiende behoefte bij bedrijven om dat soort robots te gebruiken. ,,Alleen zien we ook dat maar weinig bedrijven daadwerkelijk een mobiele robot kúnnen bouwen. Dat is zonde, als je het mij vraagt.”
80 procent hetzelfde
Want ongeveer 80 procent van wat zo’n rondrijdend of -vliegend apparaat moet kunnen, is volgens Steinbuch bij elk exemplaar hetzelfde. ,,Een mobiele robot moet kunnen bewegen in de wereld en de wereld kunnen zien. Zo’n robot moet sensoren uitlezen en motoren aansturen.”
Die 80 procent ligt op tafel in het kantoor van Avular op Strijp T. Het zit allemaal in dat kleine zwarte doosje. Alhoewel, je kunt het brein ook uitbreiden. Terwijl hij een extra zwart schijfje op het doosje drukt, geeft Steinbuch een voorbeeld: ,,Er zit standaard Wifi en Bluetooth in, maar je kunt ‘m ook uitbreiden met een 5G-verbinding. Die klik je er zo op.” Avular kan het brein uitbreiden met 128 extra modules. ,,Dan wordt het meer een cilinder.” Alle software die nodig is om het systeem dat de naam Essentials kreeg aan te sturen, levert het bedrijf ook.
Automatisch aardappels controleren
Klinkt gaaf, zo’n robotbrein, maar wat kun je er precies mee? Nou, een schoonmaakrobot maken bijvoorbeeld. Die ontwikkelt Avular samen met i-team Global uit Eindhoven. Dat bedrijf maakte een schoonmaakmachine. Avular maakte er een schoonmaakrobot van die zelf de vloer boent. De schoonmaker loopt langs het apparaat mee om de verfijnde werkjes te doen.
Er zijn meer voorbeelden: Avular werkt samen met ADI uit Delft aan een drone die autonoom orchideeën in een kas inspecteert. De Eindhovenaren leveren het droneplatform en robotbrein, ADI doet de rest. Met Agrisim uit Wageningen bouwt Avular een robot die helemaal zelf akkers afstruint en aardappelziektes herkent. Er zijn toepassingen te over.
,,ASML gaat ons helpen met het optimaliseren van onze productie. We krijgen ook strategisch advies en een projectleiderstraining.”
De kosten voor een basismodule van het robotbrein liggen tussen 400 en 1200 euro. Uitbreidingen en uitgebreide serviceovereenkomsten kosten uiteraard extra. Eind mei gaat het brein in de verkoop. Vorige week al won Avular de ASML Young Makers award. ‘Heel erg gaaf’, vindt Steinbuch die prijs. ,,ASML gaat ons helpen met het optimaliseren van onze productie. We krijgen ook strategisch advies en een projectleiderstraining.”
Roboticadromen
Hulp die het bedrijf kan gebruiken om ‘je wildste roboticadromen uit te laten komen’, zoals Steinbuch het zelf verwoord. En hulp om van het predicaat van enkel dronebouwer af te komen. Steinbuch: ,,Wij richten ons op mobiele robotica in de volle breedte van het veld.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoorbeschouwing
Mist FC Eindhoven in Dordrecht naast de man in ‘absolute topvorm’ ook zijn topscorer? ‘Het was puur ongelukkig’
Met de vertrouwensboost na Heracles Almelo (1-0 zege) nog voelbaar, reist FC Eindhoven vrijdag af naar laagvlieger FC Dordrecht. Trainer Rob Penders moet het stellen zonder de man in ‘absolute topvorm’ en weet op de wedstrijddag zelf pas definitief of ploegtopscorer Evan Rottier wel of niet inzetbaar is. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PSV-perschef Thijs Slegers deelt enorm verdrietig nieuws: ‘Medici kunnen niets meer voor me doen’
PSV-perschef Thijs Slegers deelde donderdag via sociale media een intens verdrietig bericht. De 46-jarige oud-journalist en huidige PSV-manager laat weten dat medici niets meer voor hem kunnen doen, nadat hij vorig jaar een stamceltransplantatie onderging. Die was nodig omdat hij te maken had gekregen met leukemie. -
PREMIUM
Gemeente Heeze-Leende wil dorpshuis ’t Perron kopen of huren
HEEZE - Het college van B en W in Heeze-Leende gaat kijken of het dorpshuis ’t Perron in Heeze kan kopen van eigenaar woCom. Huren is ook een optie. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
met video
Rik Elfrink blikt terug op waanzinnige transferperiode bij PSV: ‘Het zijn niet Klaas en Rinus, maar ook niet de wereldtop’
Bij PSV gebeurde er van alles op de transfermarkt. Ingaande en uitgaande transfers. Van de verkoop van Cody Gakpo tot het aantrekken van Thorgan Hazard en de bijna verkoop van Johan Bakayoko aan PSG. -
-
-
PREMIUM
De ‘speeltuin voor academici’ van Philips gaat dicht, onderzoek voortaan in handen van productdivisies
Het is definitief afgelopen met de ooit legendarische vrijheid die onderzoekers hadden op het Philips NatLab. Topman Roy Jakobs vindt dat Philips gerichter moet innoveren. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven