Volledig scherm
Jan van de Lest en Tim Dekker van de stichting Ruimte voor een van de leegstaande panden van de gemeente Eindhoven die ze verhuren. © Jean-Pierre Reijnen

B en W: Geen tekort aan atelierruimte in Eindhoven

EINDHOVEN - D66 in de Eindhovense gemeenteraad maakt zich ten onrechte zorgen over het aanbod aan voldoende en betaalbare atelierruimte in de stad, zeggen B en W. 

Ook de komende tijd zal er in deze zich zo snel ontwikkelende stad voldoende en betaalbare atelierruimte zijn voor beginnende kunstenaars en ontwerpers. Zorgen daarover zijn echt niet nodig.

Dat is, kortom samengevat, de reactie van het Eindhovense college van B en W op vragen van de fractie van D66 in de gemeenteraad van Eindhoven. Aanleiding voor die vragen was het nieuws dat de gemeente Eindhoven na een groot aantal jaren stopt met de samenwerking met de stichting Ruimte. 

Die stichting is nog tot 1 januari aanstaande verantwoordelijk voor het beheer en verhuren van leegstaande gemeentelijke panden aan culturele ondernemers, designers en kunstenaars. Na 1 januari komt die taak in handen van de firma VPS,  een leegstandsbeheerder die in geheel West-Europa opereert en ook tal van vestigingen in Nederland heeft.

De Eindhovense D66-fractie maakt zich grote zorgen over die stap, zo bleek uit een lange reeks vragen die raadslid Jorien Migchielsen aan B en W over die kwestie stelde. 

Kunstenaars

Niet alleen vroeg de fractie zich af of er wel voldoende atelierruimte overblijft voor kunstenaars, ontwerpers en designers die nog maar aan het begin van hun carrière staan. Ook toonde de partij zich bezorgd over de betaalbaarheid van de beschikbare atelierruimte.  

Maar die zorgen zijn overbodig, zo probeert het college D66 gerust te stellen. Wel geeft het college toe dat de afgelopen tijd het aantal beschikbare vierkante meters atelierruimte via de stichting Ruimte afnam. Maar dat kwam omdat het aantal beschikbare gebouwen dat zich leende voor verhuur via die stichting Ruimte terugliep. 

Dat is dan ook de reden dat de samenwerking met de stichting nu wordt beëindigd. VPS gaat alle leegstaande gemeentelijke panden beheren, en er voor zorg dragen dat die gebouwen als ze leeg komen te staan binnen een paar dagen weer in gebruik worden genomen. Het gemeentebestuur omschrijft VPS als een 'robuuste' organisatie, qua omvang en organisatie niet te vergelijken met de stichting Ruimte.  

Overigens heeft de stichting Ruimte volgens het gemeentebestuur ook te kampen met fikse financiële problemen. Eindhoven claimt dat de stad nog vier ton tegoed heeft van de stichting. Daarmee zou de stichting 'technisch failliet zijn', zo liet het college eerder al weten. Volgens de stichting zelf zijn de schulden bij lange na niet zo hoog opgelopen, zo zeiden directeur Jan van de Lest en business developer Tim Dekker tegen deze krant. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven