Volledig scherm
Rick Wielens en Harry Sprengers van Bilihome met Bert van Kraaij van Ingenieursbureau Van Mierlo (vlnr). © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Baby eerder naar huis dankzij Eindhovense vinding, het lichtgevend hesje

EINDHOVEN - Een Eindhovense vinding bespaart ouders van te vroeg geboren kinderen veel leed. Dankzij lichttherapie mogen de kinderen eerder naar huis.

Het is prachtig wanneer je met een innovatieve oplossing een probleem kunt oplossen. Helemaal wanneer dat probleem je persoonlijk raakt. Zoals bij Rick Wielens. "Drie jaar geleden werd onze tweeling Thijs en Noor geboren. Helaas moest ons zoontje in het ziekenhuis blijven omdat zijn lever nog niet volledig functioneerde en hij geel zag vanwege een verhoogd bilirubine-niveau", vertelt Wielens.

Oplossingen

Na de geboorte moet een baby de eigen processen opstarten, zoals de vervanging van de bloedcellen. Daarbij komt de afvalstof bilirubine vrij. Als de concentratie in het bloed daarvan te hoog wordt, treedt er hersenbeschadiging op. De lever kan dit nog niet aan en daarom wordt blauw licht toegepast om de extra bilirubine af te voeren. Twee weken lag Thijs met afgeplakte oogjes in een couveuse, terwijl hij werd beschenen met blauw ledlicht. Iedere dag werd bloed geprikt om te kijken of het bilirubinegehalte was gezakt. Het raakte Wielens en zijn vrouw enorm. Dat moet anders kunnen, dacht de jonge vader. "Al tijdens het ziekenhuisverblijf heb ik mijn frustratie gedeeld met verpleegkundigen en artsen. Van hen begreep ik dat het ontwikkelen van oplossingen voor pasgeborenen geen prioriteit heeft, terwijl niet alleen de ouders maar ook de artsen en verpleegkundigen geïnteresseerd zijn in een betere oplossing. Want met de huidige methode kun je kinderen niet tegen je aanhouden of buidelen, terwijl dat die kinderen juist heel erg op gang brengt. Bovendien is zo'n ziekenhuisbehandeling heel duur, want die kindjes liggen op de intensive care en dan kost zo'n behandeling al snel 4500 euro."

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Om het bilirubinegehalte in het bloed te verlagen, krijgen baby's lichttherapie in het ziekenhuis. © Bilihome

Alternatief

Wielens ging op zoek naar een alternatief. Hij vroeg oud-collega Harry Sprengers en Joost Verhoeks met hem samen te werken. De ingenieur vond een patent In Standford dat al jaren stof lag te happen. Het betrof een babyhesje waarin licht was geïntegreerd. Daarmee kon je de baby uit de couveuse halen en het kindje borstvoeding geven en buidelen. "We hebben het idee voorgelegd aan een gerenommeerd kinderarts. Die was heel enthousiast. Maar hij vond wel dat we iets moesten toevoegen zodat je het kind mee naar huis kunt nemen en thuis behandelen."

Investeerder

Toen het drietal voor ogen had welke kant het op moest gaan, vonden ze snel een investeerder. Met steun van twee gepassioneerde kinderartsen creëerden ze Bilihome: een mobiele oplossing voor lichttherapie met een gepatenteerde technologie voor monitoring op afstand. "Het is een hesje met voor en achter een pad die licht geeft. Dat is voldoende voor het therapeutisch effect. Omdat er minder licht vrijkomt en er nog een rompertje over gaat, hoeft de baby geen brilletje te dragen. De pads worden gevoed door een batterij die de ouder bij zich kan dragen", legt Wielens uit. "In elke pad zitten sensoren. Die meten continu de spanning, temperatuur en lichtsterkte. Ook is er een sensor die de kleur van het kind meet. Daaraan kun je zien of het bilirubinegehalte zakt. Die gegevens worden gedeeld met het ziekenhuis. Straks worden alle gegevens beveiligd gedeeld in the cloud."

Bert van Kraaij van het Eindhovense ingenieursbureau Van Mierlo werkt het systeem nu verder uit. In september is het klaar. "De medische testen kunnen daarna worden uitgevoerd", zegt Sprengers. "We verwachten dat Bilihome pas over 1,5 tot 2 jaar op de markt komt."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Spectaculaire ballonvaart voor Eindhovense Angela en haar gezin: 'De hele buurt hielp tijdens noodlanding’

    Spectacu­lai­re ballon­vaart voor Eindhoven­se Angela en haar gezin: 'De hele buurt hielp tijdens noodlan­ding’

    EINDHOVEN - Of ze enig moment in paniek is geweest? Welnee! Dit was juist een ervaring om nooit te vergeten. Angela Jegerings (40) zat samen met haar twee jonge kinderen en echtgenoot in de luchtballon die zondagavond een noodlanding moest maken op een klein voetbalveldje in Eindhoven. Tientallen buurtbewoners hielpen mee om het toestel veilig aan de grond te krijgen. ,,De kinderen vonden het helemaal geweldig.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (88%)
  • Nee (12%)
4175 stemmen