Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Ballonnenverbod op komst in Eindhoven

EINDHOVEN - Een aantal steden ging Eindhoven de afgelopen maanden al voor. Maar nu maakt ook wethouder Jan van der Meer (GroenLinks) van duurzaamheid er werk van: een ballonnenverbod. Achter de schermen is hij voorbereidingen aan het treffen om ook in Eindhoven het oplaten van opblaasbare ballonnen tijdens evenementen te verbieden. 

,,Ballonnen hebben een negatieve impact op natuur en milieu", zo laat Van der Meer via zijn wethouder weten. ,,Zoogdieren, vogels en vissen zien ballonnen als voedsel en kunnen verstrikt raken in ballonnenlinten. Bovendien breekt de natuur ballonnen die ergens terecht komen niet af.”

Wanneer het Eindhovense verbod ingevoerd kan worden is nog niet duidelijk. Van der Meer verwacht dat dit ‘ergens rond de zomer’ het geval zal zijn. ,,We zijn nu aan het uitzoeken hoe we dat het beste kunnen aanpakken. In andere gemeente is dat via de algemene plaatselijke verordening geregeld, de APV. Dat biedt de meeste slagkracht.”

Voordat het zo ver is zullen bovendien het college van B en W en de gemeenteraad hun zegen moeten geven aan het verbod. De kans is reëel dat dit gebeurt, overigens: namens de PvdA drong raadslid Jan Hopstaken onlangs al aan op het invoeren van zo'n verbod. 

Hopstaken verwees daarbij onder meer naar steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht waar het verbod al van kracht is. In Brabant gingen Tilburg en Den Bosch Eindhoven al voor.    

In samenwerking met indebuurt Eindhoven