Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Ballonnenverbod op komst in Eindhoven

EINDHOVEN - Een aantal steden ging Eindhoven de afgelopen maanden al voor. Maar nu maakt ook wethouder Jan van der Meer (GroenLinks) van duurzaamheid er werk van: een ballonnenverbod. Achter de schermen is hij voorbereidingen aan het treffen om ook in Eindhoven het oplaten van opblaasbare ballonnen tijdens evenementen te verbieden. 

,,Ballonnen hebben een negatieve impact op natuur en milieu", zo laat Van der Meer via zijn wethouder weten. ,,Zoogdieren, vogels en vissen zien ballonnen als voedsel en kunnen verstrikt raken in ballonnenlinten. Bovendien breekt de natuur ballonnen die ergens terecht komen niet af.”

Wanneer het Eindhovense verbod ingevoerd kan worden is nog niet duidelijk. Van der Meer verwacht dat dit ‘ergens rond de zomer’ het geval zal zijn. ,,We zijn nu aan het uitzoeken hoe we dat het beste kunnen aanpakken. In andere gemeente is dat via de algemene plaatselijke verordening geregeld, de APV. Dat biedt de meeste slagkracht.”

Voordat het zo ver is zullen bovendien het college van B en W en de gemeenteraad hun zegen moeten geven aan het verbod. De kans is reëel dat dit gebeurt, overigens: namens de PvdA drong raadslid Jan Hopstaken onlangs al aan op het invoeren van zo'n verbod. 

Hopstaken verwees daarbij onder meer naar steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht waar het verbod al van kracht is. In Brabant gingen Tilburg en Den Bosch Eindhoven al voor.    

  1. Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen
    PREMIUM

    Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen

    EINDHOVEN - Onder de straten in de steden ligt het vol met kabels en buizen en met de komst van het nieuwe 5G mobiele netwerk dreigen er nog vele bij te komen. Als het aan John Reid en Luis Oliveira van Aircision ligt hoeven het er niet zoveel te zijn. „Met onze technologie kunnen we data met laserstralen versturen. Lasers op gebouwen en masten zenden gecodeerde lichtstralen naar elkaar. Op die laserstralen versturen we data met een snelheid van tien gigabit per seconde. Dat is een 5G snelheid die met radiografische straalzenders niet te halen is. Het nadeel dat regen en mist de lasers kunnen onderbreken, daar hebben wij wat op gevonden.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven