Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Basis onder Eindhovense stichting Cultuur wankelt

EINDHOVEN - De Eindhovense bibliotheek heeft de rechtszaak gewonnen die de bieb had aangespannen tegen de stichting Cultuur Eindhoven. Dat is woensdagmiddag bekend gemaakt door de Bossche bestuursrechter. 

De bieb wilde met de rechtszaak de solidariteitskorting ongedaan maken die de stichting de bibliotheek had opgelegd. Daar doet de rechter echter geen uitspraak over. Volgens de bestuursrechter was de stichting Cultuur Eindhoven namelijk niet bevoegd subsidie te verstrekken aan de bibliotheek. 

In het vonnis stelt de rechtbank dat de stichting de subsidie aan de bibliotheek verstrekt heeft op grond van een door haarzelf vastgestelde subsidieregeling. Volgens de rechtbank kan deze subsidieregeling niet worden aangemerkt als wettelijk voorschrift, omdat een stichting niet bevoegd is dergelijke voorschriften vast te stellen. 

Ook constateert de rechtbank dat de bevoegdheid niet door de gemeenteraad van Eindhoven aan de stichting is gedelegeerd. Afgezien daarvan zou delegeren in strijd zijn met de Gemeentewet, zo stelt de rechter.

Daarmee zet de rechtbank de hele basis onder de opzet van de stichting Cultuur aan het wankelen. Die stichting is enkele jaren geleden in het leven geroepen om de cultuursubsidies in Eindhoven te verdelen. Ook instellingen als de Effenaar, het Parktheater, het Muziekgebouw en het NatLab krijgen geld uit deze subsidiepot. 

Wat voor consequenties de uitspraak heeft, is echter nog niet te zeggen. Zowel bibliotheek-directeur  Albert Kivits als directeur Tanja Mlaker van de stichting Cultuur konden woensdagmiddag nog niet reageren op het nieuws. Dat geldt ook voor woordvoerders van het college van B en W. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven