Volledig scherm
Archieffoto © FotoMeulenhof

Basisscholen in Zuidoost-Brabant staken massaal op 5 oktober

EINDHOVEN - Het overgrote deel van de basisscholen in de regio doet mee met de onderwijsstaking op 5 oktober. Dat blijkt uit een inventarisatie van deze krant. De besturen van de scholenkoepels SKPO, Salto, Eenbes, Prodas, Veldvest, KempenKind en SKOBOS geven aan dat de deuren die dag gesloten blijven voor leerlingen. Samen hebben zij 148 scholen in Zuidoost-Brabant onder hun hoede.

Andere besturen zijn de stakingsbereidheid bij hun scholen nog aan het inventariseren. Zij laten het besluit om op 5 oktober wel of geen les te geven over aan de afzonderlijke schoolteams.

Met de staking willen leerkrachten en onderwijsvakbonden hun eisen kracht bijzetten. 1,4 miljard euro moet er op tafel komen voor eerlijkere salarissen en verlaging van de werkdruk

Echt dicht

Dicht betekent in veruit de meeste gevallen op 5 oktober ook echt dicht. Geen les, maar ook geen opvang van kinderen. Van de genoemde schoolbesturen laat KempenKind weten dat opvang geregeld wordt, als ouders hun kinderen niet kunnen opvangen. 

De oudergeleding van de medezeggenschapsraad van Saltoschool Floralaan in Eindhoven geeft in een brief van de school aan de leraren te steunen in hun doelstelling, maar heeft ook kritiek. De achterban van de ouders erkent dat leerkrachten het recht hebben op te komen voor hun belangen, maar voelt dat 'de wijze waarop gestaakt gaat worden niet in het beste belang van de kinderen is'. Bovendien wordt de druk van de staking nu gevoeld door de ouders en niet de politiek, is een ander argument. 

Gezien het feit dat veel scholen ervoor kiezen geen opvang te regelen, is dat precies de bedoeling. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven