Volledig scherm
Eén van de negen basisscholierenbands die zondag 27 januari optreden in Dynamo. Van links naar rechts: Yaren, Salina, Sebastiaan, Olwyn, Ada, Hawin, Ela en Mert. © Lucas Nuchelmans

Basisscholieren zetten Dynamo Eindhoven op zijn kop

EINDHOVEN - Negen bands met louter basisscholieren treden zondag 27 januari op tijdens een rockfestival in Dynamo Eindhoven, met covers van onder meer AC/DC, The Cranberries, Black Sabbath en Deep Purple.

De bands uit Gestel, Tongelre en Woensel hebben al regelmatig kleine optredens gedaan, maar zondag in Dynamo mogen ze proeven van het grote werk. Optreden op een podium waar nationale en internationale topbands hebben gespeeld. Maar zenuwen? Nee hoor, beweren bassist Mert (12) en sologitariste Sarina (11) uit Gestel. ,,We hebben veel geoefend en het gaat goed, dus waarom zondag dan niet?”, zeggen de twee na de laatste repetitie in jongenrencentrum Your Choice in Genderdal.

Muziekproject

De negen bandjes komen voort uit het muziekproject dat Dynamo Jeugdwerk ruim twee jaar geleden startte in een aantal Eindhovense stadsdelen. ,,We bieden jeugd in Eindhoven allerlei activiteiten aan en rockmuziek is er daar één van”, zegt Gijs Larue van Your Choise. Oud-studenten van de Eindhovense Rock Metal Company (ERMC), de eigen rockacademie van Dynamo, begeleiden de basisscholieren. ,,Bijna niemand van hen had eerder een instrument bespeeld”, zegt gitaarleraar Mitchell. ,,En als je ze dan nu nummers van Deep Purple, The Cranberries en AC/DC hoort spelen, dan word je daar blij van. Het zijn kanjers.”

De kinderen konden kiezen uit solo-/slaggitaar, basgitaar en drums. ,,Het is een populaire activiteit”, zegt drumleraar Pim. ,,Het verloop is gering wat aangeeft dat ze het leuk vinden.” Gitaarleraar Dave: ,,De kinderen luisteren nu ook thuis naar ‘oudere’ rock en pop en sommigen hebben inmiddels hun eigen gitaar.”

Gitaarsolo's

Tijdens de laatste repetitie knallen nummers van The Cranberries, AC/DC en Deep Purple uit de speakers. Weliswaar zonder zang maar de sound staat als een huis. Inclusief korte gitaarsolo’s.

Aan Mert de vraag of hij al droomt van een popcarrière: ,,Nog niet echt. Ik heb al wel een basgitaar thuis maar moet eigenlijk meer oefenen.” Sarina heeft zelfs twee gitaren, vertelt ze. Over de naam voor hun achtkoppige band denken ze nog na. ,,Daar hebben we nog geen tijd voor gehad, dat is de volgende stap na het het festival van zondag”, zeggen de bandleden.

Coverfestival Dynamo vindt plaats op zondag 27 januari van 16.00-18.00 uur. De toegang is gratis.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7819 stemmen