Volledig scherm
Afbeeldingen van panda's te over in het fietserstunneltje in de Berenkuil na het samenkomen van graffiti-fanaten, afgelopen zaterdag. foto Kees Martens

Bebloede panda's in de Berenkuil

EINDHOVEN - Gewapend met een blik bier in de ene en een spuitbus in de andere hand leefde een groep creatieve twintigers zich zaterdagmiddag uit op het reeds bontgekleurde murenstelsel van de gedoogde graffiti-galerie in de Eindhovense Berenkuil. Wie er wel eens doorheen fietst, zou zweren dat er geen spatje verf meer bij kan.Eenmaal lid van de spuitersfamilie weet je wel beter: je hoeft je niet in te houden om over een oude tag of piece heen te gaan. Zolang je er maar iets 'moois' voor terugzet, is alles best.


Op deze eerste lentedag organiseerde het van oorsprong Eindhovense jongerenplatform BIKI90 een samenkomst voor graffiti-fanaten onder de prikkelende titel 'Mongolen Jam; Dood aan de Panda'. Een provocerende knipoog naar het Wereld Natuur Fonds? Organisator René: "Nee hoor, het gaat ons vooral om een middag lol met vrienden. Biertje erbij. Straks een barbecue. Lekker zonnetje. Til niet te zwaar aan dat thema. Okee, de panda staat voor China en China staat voor een hoop ellende, maar we zijn hier vandaag niet om een politiek statement uit te dragen. Een thema zorgt gewoon voor wat eenheid op de muur."


Inderdaad, de een na de andere panda, al dan niet in verminkte toestand, komt uit de spuitbus tevoorschijn, telkens aangevuld met een zogenaamde tag, de 'handtekening' waarmee de spuiters hun territorium afbakenen. De resterende harmonie komt tot stand via het beperkte kleurenpalet: zwart, wit en rood, meer heb je voor een bebloede panda tenslotte niet nodig.


Spuiter Bas: "De meesten kennen elkaar van dit wereldje. Wat iedereen thuis uitspookt of waar men de kost mee verdient, gaat me niets aan. Het gaat om wat je presteert op de muur. Je merkt, het is wel een sociaal gebeuren geworden, met al die legale spuitzones. Iedere stad heeft er wel een. Je hebt een leuke middag met zijn allen, maar de tijd dat je een held werd, door 's nachts een trein te bespuiten, is wel wat op zijn retour. Precies wat de gemeente beoogt met dit soort graffiti-vrijplaatsen natuurlijk."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven