Volledig scherm
Drukte op de A67 ter hoogte van afrit Geldrop © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Bedrijfsleven Zuidoost-Brabant hamert op snelle verbreding van hele A67

EINDHOVEN/HELMOND - Eind november moet duidelijk worden welke maatregelen nodig zijn om de doorstroming op de overvolle A67 tussen Eindhoven en Venlo te verbeteren.

Als het aan het bedrijfsleven in Zuidoost-Brabant ligt, wordt de snelweg verbreed naar tweemaal drie rijstroken, over de volle 45 kilometer. Maar laat dat nu slechts één van de opties zijn.

Op het provinciehuis in Den Bosch werd gisteren het voorkeursalternatief voor de A67 besproken. De programmaraad van Smartwayz, waarin gemeenten, provincie, rijkswaterstaat, kennisinstellingen en marktpartijen zijn vertegenwoordigd, brengt op 21 november haar advies uit over de benodigde maatregelen.

Financiering

Verkeersminister Van Nieuwenhuizen neemt daarna een besluit over wat er met de A67 moet gebeuren: uitbreiden -al dan niet gedeeltelijk- met een derde rijstrook, in combinatie met 'slimme technologische oplossingen', zoals met elkaar communicerende auto's. Gedeputeerde Van der Maat, voorzitter van de programmaraad, wilde er gisteren nog niets over kwijt. De gesprekken, onder meer over de financiering, zijn nog niet afgerond. 

Het zal hoe dan ook nog zeker vijf jaar duren voordat gestart wordt met de verbreding. Voor het bedrijfsleven is een verbreding in beide richtingen naar drie rijstroken een harde voorwaarde. Volgens VNO-NCW Brabant-Zeeland, voorheen de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging, is dat 'de enige robuuste oplossing'. 

In één keer

VNO-NCW ijvert voor de variant waarbij het hele traject tussen Eindhoven en Venlo in één keer wordt aangepakt.  Andere onderzochte mogelijkheden zijn om in eerste instantie alleen het stuk tot aan Asten driebaans te maken, en het aanleggen van een 'weefvak' tussen Eindhoven en Geldrop. Daarbij wordt een derde strook aangelegd, die door middel van belijning gescheiden is van de andere twee. Weinig zinvol, stelt woordvoerder Jan van Mourik: ,,Want dan rijd je je vervolgens bij Geldrop toch weer in een fuik." 

De gefaseerde aanpak, waarbij in eerste instantie het traject tot aan Asten wordt verbreed, is bespreekbaar, zegt Van Mourik. ,,Maar dan moet die tweede fase, naar Venlo, wél zo snel mogelijk volgen." 

Quote

De congestie­pro­ble­men op de A67 vormen een steeds grotere kostenpost

Karel van Rooij, Van den Broek Logistics

Transportbedrijven klagen al jaren over de dramatische doorstroming en de vele ongevallen die daarvan het gevolg zijn. Van den Broek Logistics uit Helmond heeft dagelijks tachtig trucks op de weg. Directeur Karel van Rooij vreest voor de  variant waarbij alleen het stuk tot aan Geldrop wordt aangepakt. ,,Helmond en Zuidoost-Brabant komen dan in een nog grotere fuik te zitten." Een groot knelpunt rondom Helmond ontstaat volgens hem al als de verbreding van de N279 tussen Asten en Veghel naar tweemaal twee rijstroken geschrapt wordt.  Van Rooij: ,,De congestieproblemen op de A67 vormen een steeds grotere kostenpost voor ons. Dan hebben we het over tonnen per jaar, allemaal stilstandschade." 

Kransslagader 

Ook volgens zijn collega Mark van Mierlo van A. Kanters Logistiek uit Someren-Heide is de nood na jaren van discussie en overleg over de A67 'erg hoog'. Van Mierlo schat de economische schade voor zijn bedrijf als gevolg van de vertragingen op zo'n 35.000 euro per jaar. ,,Die weg is een kransslagader voor de regionale economie. En die is aan het dichtslibben."

Volledig scherm
Karel van Rooij, Van den Broek Logistics.
  1. Heimlichgreep nodig bij tv-kok Hugo Kennis als hij zich tijdens 5 Uur Live verslikt
    update

    Heimlich­greep nodig bij Eindhoven­se tv-kok Hugo Kennis als hij zich tijdens 5 Uur Live verslikt

    Kijkers van 5 Uur Live zagen tv-kok Hugo Kennis vanmiddag plots hoestend uit beeld verdwijnen. Tijdens een gesprek van presentatoren Daphne Bunskoek en Caroline Tensen begint de chef flink te kuchen. Als Bunskoek vraagt of het goed met hem gaat, rent Kennis uit beeld. Achter de schermen wordt er een heimlichgreep bij hem uitgevoerd. Na vijf pogingen lukte dat, vertelde hij in RTL Boulevard.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven