Volledig scherm
Momenteel wordt de beeldengroep Panta Rhei schoongemaakt. Het kunstwerk staat in het plantsoen aan de Essenlaan/Kastanjelaan voor de voormalige Philips Bedrijfsschool die later door onder meer Summa College gebruikt is. © Michel Theeuwen

Beeldengroep Panta Rhei in Eindhoven krijgt schoonmaakbeurt

EINDHOVEN - Stoomwolken waaien rond de drie beelden in het paviljoen tussen de Frederiklaan en de Kastanjelaan, voor het Summa College. Het kunstwerk Panta Rhei bij de fontein in het voortuintje van de voormalige Philips bedrijfsschool wordt momenteel schoongemaakt en gerestaureerd. Volgens eigenaar Philips de jaarlijkse onderhoudsbeurt.

Het is dus níet het eerste zichtbare teken van de grote facelift die de gebouwen van het Summa College krijgen. Er komen woningen, de nieuwe locatie voor klimcentrum Monk en onder meer een restaurant. Foolen en Reijs ontwikkelen de plannen die vanaf mei volgend jaar uitgevoerd gaan worden. Dan verlaat ook de laatste technische afdeling van het Summa het gebouw, richting Brainport Industries Campus bij Eindhoven Airport. 

Bijwerken

Restauratie is een groot woord, bijgewerkt is beter. ,,Twee neuzen van de figuren onderop ontbreken. Die ga ik met speciale mortel bijwerken", aldus Kees Kazen van het gespecialiseerde bedrijf 'Meesters in...' waarna een opsomming van steensoorten volgt. ,,We zitten veel in kunstwerken, tot in Roma aan toe", aldus de medewerker van het bedrijf uit het Gelderse Ameide. Het kunstwerk is gemaakt van 'euville', een natuursteen uit het Maas-departement in Noord-Frankrijk, aldus Kazen. Hij reinigt het beeldhouwwerk met stoom. Ook de voegen worden gerepareerd. 

Jubileummonument

Het zogenaamde Jubileummonument is door het personeel geschonken bij het 60-jarig bestaan van Philips in 1951, maar het duurde nog tot 1957 voordat het er ook daadwerkelijk compleet was. De beeldhouwer is Hubert van Lith. Panta Rhei betekent 'alles is in beweging'. De Nederlandse naam is De Roep, Het Licht en Het Schouwen, symbolen van drie takken van Philips: geluid, licht en beeld. Onderop staan verschillende groepen Philipsmensen: mannen en vrouwen, onderverdeeld in handarbeiders, administratief personeel en intellectueel kader.

Vandalisme

Al snel na de bouw was de fontein mikpunt van vandalisme. En in de jaren tachtig werd Panta Rhei verwaarloosd, tot de restauratie in 1998. Summa College (toen nog ROC) nam de school over, maar het kunstwerk bleef eigendom van Philips. Het fontein is volgens een woordvoerster van Philips van april tot oktober in werking; daarna zorgen bladeren en vorst voor te veel risico. 

Volledig scherm
Een ansichtkaart van het Panta Rhei-monument in de beginjaren na de plaatsing in 1957. © Eindhoveninbeeld.com

In samenwerking met indebuurt Eindhoven